Sjećate se kada smo vam sredinom prosinca prošle godine pisali o pokrenutoj crowdfunding kampanji kojom se željelo prikupiti novac za proširenje postojećih skromnih kapaciteta Zvjezdarnice u Višnjanu? Podsjetite se ovdje.

Tada je cilj bio prikupiti iznos od 635.000 kn, a njime bi se pomogle financirati dvije krucijalne stvari potrebne za edukaciju nove generacije mladih znanstvenika; geodetska kupola za odvijanje edukativnih programa i bungalovi za smještaj gostiju (učenika, profesora i mentora). Crowdfunding kampanja je produžena i tijekom siječnja te su postavljena još dva financijska cilja i oba su ostvarena. Tako je za Zvjezdarnicu u Višnjanu prikupljeno preko milijun kuna, a posljednja faza kojoj je cilj doseći 1,185 milijuna kuna traje do 15. siječnja.

“Dosegli smo i treći cilj: 835.000 kuna, što znači da će Zvjezdarnica Višnjan moći krenuti u projekt izrade teleskopa demonstratora novih tehnologija, tj. prototipa za novu generaciju teleskopa za praćenje asteroida. Sad imamo priliku omogućiti Zvjezdarnici da izradi bolji prototip od onog kojem se gospodin Korado Korlević oprezno nadao da će kampanja omogućiti. IDEMO NA 4. CILJ u iznosu od 1,185 milijuna kuna i produljujemo kampanju do 15. siječnja 2021!

Što ćemo s time postići? Naime, zbog silnog tehnološkog razvoja, teleskop koji Zvjezdarnica trenutno koristi u naredne će četiri godine postati nekonkurentan. Zbog toga g. Korlević u posljednje dvije godine s učenicima i studentima planira rad na projektu izrade sljedeće generacije teleskopa. Cilj kampanje od 835.000 kuna već je omogućio izradu prototipa teleskopa od 600 mm promjera objektiva. Novi cilj od 1,185 milijuna kuna omogućit će izradu prototipa teleskopa od 800 mm promjera objektiva, kao i nabavku puno kvalitetnijih materijala i dijelova za taj prototip od prvotno planiranih. Zvjezdarnica koja spada u pet najvažnijih zvjezdarnica na svijetu za mjerenje položaja tek otkrivenih objekata koji bi mogli proći blizu Zemlje, svakako zaslužuje ostati na samom svjetskom vrhu.

Cilj povećavamo i rok kampanje produljujemo zbog iznimno velikog interesa javnosti i želje pojedinaca i tvrtki da pomognu i uključe se. U razgovorima smo s tvrtkama kojima budžet nažalost nije omogućivao uključenje u kampanju tijekom 2020. godine, ali će moći donirati u siječnju 2021. Idemo sad do 1,185 milijuna kuna, idemo zajedno učiniti ovu kampanju jednom od najvećih, ako ne i najvećom crowdfunding kampanjom za znanost u Hrvatskoj!”

Možete donirati ovdje.

Foto: Astronomsko društvo Višnjan