Kada sustav ne pokaže interes, zajednica je tu da podrži kada je potrebno. I zato nam je iznimno drago što tek nedavno pokrenuta crowdfunding kampanja za Zvjezdarnicu u Višnjanu broji veliku podršku. Skoro su blizu cilja!

Početkom prosinca Astronomsko društvo Višnjan započelo je crowdfunding kampanju kojoj je cilj prikupiti 635.000 kuna koje će biti uložene u proširenje postojećih skromnih kapaciteta Zvjezdarnice u Višnjanu. Astronomsko društvo Višnjan i Zvjezdarnica Višnjan su neprofitne organizacije s 40-to godišnjom tradicijom djelovanja. Iako je s Višnjanske zvjezdarnice otkriveno mnogo malih tijela Sunčeva sustava, krug djelatnosti Zvjezdarnice nije ograničen samo na astronomiju. Uz sestrinske organizacije provodi se niz edukacijskih projekata u cijelom STEAM području, s naglaskom na rad s visoko motiviranim i darovitim učenicima. I baš zato je važna činjenica kako je trenutno prikupljeno čak 80% od zacrtanog cilja u sklopu aktivne online kampanje prikupljanja sredstava.

“Korisnik crowdfunding kampanje je Astronomsko društvo Višnjan koje je na sugestiju tima volontera prihvatilo sljedeći cilj: Želimo skupiti 635.000 kuna za Zvjezdarnicu Višnjan, jednog od najboljih svjetskih lovaca na asteroide, i vjerojatno najistaknutiju hrvatsku organizaciju koja već nekoliko desetljeća educira buduće hrvatske znanstvenike. Pomažemo financirati dvije krucijalne stvari potrebne za edukaciju nove generacije mladih znanstvenika; geodetsku kupolu za odvijanje edukativnih programa i bungalove za smještaj gostiju (učenika, profesora i mentora).

Iznos od 635.000 kn planiramo skupljati od 1. do 31. prosinca 2020. godine i sigurni smo da ćemo u tome uspjeti. Do sada su se brojni građani, poduzetnici i anonimni dobročinitelji uspješno uključivali u slične projekte, i vjerujemo da podrška neće izostati ni sada u 2020. godini, kad je znanost, kritičko razmišljanje i znanje budućih generacija posebno na udaru”, kažu o svojoj crowdfunding kampanji u koju se možete uključiti ovdje. Svaki dobročinitelj dobiva i nagradu, a mi jedva čekamo vidjeti rezultate ove važne akcije.

Foto: Astronomsko društvo Višnjan