Popisali smo nekoliko ključnih trenutaka s konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, poznate i kao COP26

COP25, konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama počela je u Glasgowu ovog tjedna, kada se sastaju svjetski čelnici kako bi se ponovno posvetili djelovanju koje će omogućiti usporavanje globalnog zatopljenja. 

Riječ je o 26. Konferenciji zemalja članica UN-a o klimatskim promjenama (COP26) kojabi trebala ubrzati i djelovanje prema ciljevima Pariškog sporazuma iz 2015. godine (o kojima često čujemo, inače, da se ne ispunjavaju) i Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama.

Protestnim skupinama koje su pješačile do Glasgowa pridružili su se članovi grupe Extinction Rebellion kako bi podigli svijest o klimatskoj krizi u Glasgowu u Škotskoj. Prosvjed je dio niza događaja, a prisustvovala je i Greta Thunberg. (Foto: Ian Forsyth/Getty Images)

Nakon summita G20 u Rimu u nedjelju 31. listopada, na kojem su se čelnici 20 velikih svjetskih gospodarstava navodno borili da premoste razlike oko toga kako se boriti protiv globalnog zatopljenja, konferencija će sada trajati čak do 12. studenog jer oko 25 tisuća ljudi, uključujući visoke dužnosnike, ministre okoliša te aktiviste i aktivistkinje poput Grete Thunberg prisustvuju ovoj, po mnogima, ključnoj konferenciji.

Ni Kina ni Rusija nisu uspjele poslati fizičke predstavnike na konferenciju, na kojoj sudjeluju  američki predsjednik Joe Biden, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno će poslati snimljenu videoporuku, dok je kineski čelnik Xi Jinping jučer dao pisano priopćenje konferenciji.

Što možemo očekivati od COP26?

U znamenitom Pariškom sporazumu, potpisanom 2015. godine, nacije su se obvezale zadržati porast globalne temperature na “znatno ispod” 2 °C iznad predindustrijskih razina, dok “ulažu napore” da ograniče grijanje na 1,5 °C. Ti su ciljevi pravno obvezujući i sadržani u ugovoru.

Britanski premijer Boris Johnson i britanski voditelj, urednik i prirodoslovac Sir David Attenborough prisustvuju otvaranju COP26 UN klimatskog summita.  (Foto: Chris J Ratcliffe-WPA Pool/Getty Images)

Cilj ove konferencije je ponovno se obvezati na “neto nulu”, i to revidiranjem “nacionalno određenih doprinosa” svake zemlje u skladu, a sve s ciljem da se ozbiljnije obvežu na 1,5 °C, nižim od dva pariška cilja. Kako izvještava Guardian, znanstvenici procjenjuju da se emisije moraju smanjiti za 45 % do 2030., u usporedbi s razinama iz 2010. godine, a odatle na neto nultu emisiju do 2050. – ako svijet želi imati ikakve šanse ostati unutar praga od 1,5 °C, i, ukratko, spasiti situaciju. Koliko je to moguće. Uz to, očekuje se da će britanski premijer Johnson upravo na ovome summitu objaviti planove za prestanak prodaje novih benzinskih i dizelskih vozila u Velikoj Britaniji od 2035. do 2040., a spominjat će se i hibridna vozila.

U izjavi o konferenciji, britanski premijer Boris Johnson napisao je da je osiguravanje “svjetlije budućnosti za našu djecu i buduće generacije zahtijeva od zemalja da poduzmu hitne mjere u zemlji i inozemstvu kako bi okrenule tok klimatskih promjena. Ambicijom, hrabrošću i suradnjom, dok se približavamo ključnom summitu COP26 u Ujedinjenom Kraljevstvu, možemo zajedno iskoristiti ovaj trenutak kako bismo se oporavili čišći, obnovili zelenije i obnovili naš planet.”  Također je u svome uvodnom govoru u ponedjeljak, 1. stufenog podsjetio da će u svijetu u kojem zatopljenje dostiže 4 °C, cijeli gradovi – poput Miamija, Aleksandrije i Šangaja – biti “izgubljeni ispod valova”. Evo još nekoliko stavki koje su zasad bile predmet rasprave.

Više od 100 zemalja obećalo je okončanje krčenja šuma

Riječ je o prvom velikom postignuću konferencije. Čelnici zemalja, koji predstavljaju više od 85 % svjetskih šuma, obvezalo se zaustaviti i promijeniti način krčenja šuma do 2030. godine.

Prema Independentu, više od 19 milijardi dolara javnih i privatnih sredstava obećano je za plan, koji podržavaju zemlje uključujući Brazil, Kinu, Kolumbiju, Kongo, Indoneziju, Rusiju i Sjedinjene Države. S obzirom na to da se šume smatraju važnim ekosustavima i ključnim načinom apsorpcije ugljičnog dioksida, glavnog stakleničkog plina, iz atmosfere, a brojni ih tretiraju kao odličnim načinom zarade, jasno je zašto je ova tema bila jedna od prvih na repertoaru. 

Međutim, kritičari, uključujući poslovnog tajnika u sjeni i bivšeg čelnika laburista Eda Milibanda, doveli su u pitanje hoće li bilo kakav dogovor, pa tako i ovaj, postignut na summitu biti dovoljan korak za istinsko suočavanje s klimatskim promjenama. “Moramo prepoloviti emisije ugljika u ovom desetljeću… daleko smo od onoga gdje trebamo biti”, rekao je u intervjuu za CNBC, dodajući da je summit trebao “pojačati odnose” svjetskih čelnika. “Nijedna zemlja G20 ne čini dovoljno, svi se moraju više potruditi”, rekao je Miliband.

David Attenborough dao moćan govor

U strastvenom govoru tijekom ceremonije otvaranja konferencije, prirodoslovac, urednik i voditelj David Attenborough detaljno je opisao kako spaljivanje fosilnih goriva i uništavanje prirode od strane čovječanstva ispuštaju ugljik u atmosferu neviđenim tempom i razmjerom. “Već smo u nevolji. Je li naša priča ovako trebala završiti?” upitao je Attenborough. “Ovo je priča o najpametnijim vrstama osuđenim na propast zbog jedne ljudske karakteristike da ne vidi širu sliku u potrazi za kratkoročnim ciljevima. Ako radimo odvojeno, dovoljno smo moćni da destabiliziramo naš planet, stoga smo, radeći zajedno, dovoljno moćni da ga spasimo.”

Joe Biden pokazao da ne zna niti prikazati da razumije situaciju

Jedan od govornika prvoga dana konferencije COP26, predsjednik SAD-a Joe Biden, rekao je izaslanicima na summitu COP26 u ponedjeljak da nam je preostao samo “kratak prozor za podizanje naših ambicija i poboljšanje kako bismo ispunili zadatak koji se brzo sužava”. Rekao je da će ovo biti “odlučujuće desetljeće” u kojem će se dokazati da se može postići cilj ograničavanja globalnog zatopljenja na samo 1,5 °C. “To je ono što je COP26, Glasgow mora biti početak desetljeća ambicija i inovacija za očuvanje naše zajedničke budućnosti”, rekao je Biden.

Istovremeno, predsjednik je bio jako kritiziran nakon što su na internetu podijeljeni video zapisi njegove prijavljene povorke od čak 85 vozila sa summita G20 u Rimu i povorke od 20 vozila dok je stigao u Glasgow na COP26. “Ništa ne viče glasnije ‘Mene je briga za emisije ugljika’ od ovoga”, stajalo je u jednom tvitu. No, nije li nam to već dosad svima jasno?

Svakako, do kraja ovog summita je još dva tjedna, a što će se konačno dogoditi neće se vidjeti zaključnim danom, već tijekom onoga što slijedi mjesecima kasnije. Promjene se neće dogoditi “govorancijama”, a vrijeme prolazi. Brojne prosvjedne akcije uoči COP26, koje su sve brojnije i jasnije u svojim stavovima, vjeran su prikaz nervoze koja vlada svijetom, a može se svesti na želju koja u prijevodu jedne stare latinske izreke znači: Djela, a ne riječi.

 

Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images