Punch u sridu je pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti iz Italije, SAD-a i Kanade

Kanada oporezuje luksuz – automobile, jahte i privatne zrakoplove

Dok se zvijezde poput Taylor Swift i Kylie Jenner kritiziraju zbog korištenja privatnog zrakoplova, Kanada je otkrila da će uskoro natjerati bogate da dvaput razmisle o doprinosu klimatskoj krizi svojim ekstravagantnim načinima prijevoza. Barem u Kanadi. Zakon o porezu na odabrane luksuzne predmete — koji će stupiti na snagu 1. rujna — dodat će porez od 10 % na punu vrijednost svake kanadske kupnje zrakoplova i automobila koji premašuju 100.000 dolara, kao i brodova koji premašuju 250.000 dolara.

Kanadska vlada tvrdi da porez ne samo da će obeshrabriti bogate od kupnje vozila s intenzivnim emisijama, već će također smanjiti nejednakost. “Neki su Kanađani izgubili posao ili mala poduzeća, dok su neki sektori gospodarstva procvjetali”, navodi se u priopćenju na web-stranici vlade. “Zato je danas pošteno zamoliti one Kanađane koji si mogu priuštiti kupnju luksuzne robe da pridonesu još malo.”

Pojedinosti o porezu dolaze nakon nedavnog izvješća Yarda, britanske marketinške tvrtke, pod naslovom “Poznati s najgorim emisijama CO2 iz privatnog zrakoplova”. Koristeći podatke o letovima s popularnog Twitter računa @CelebJets — koji prati zrakoplove bogatih i slavnih — izvješće je detaljno opisalo najveće “prijestupnike” i njihov ugljični otisak, a debelo prvo mjesto zauzela je Talyor Swift, koja se pokušavala pravdati izjavom kako iznajmljuje svoj avion. Nije joj uspjelo.

Iako Yardova analiza nije recenzirana i kako autori naglašavaju, “ne postoji način da se utvrdi jesu li te slavne osobe bile na svim zabilježenim letovima”, izvješće naglašava utjecaj na okoliš koji slavne osobe, političari, poslovni rukovoditelji i drugi bogati pojedinci mogu nanijeti značajnim korištenjem privatnog zrakoplova i drugim, sličnim, luksuznim radnjama.

Hoće li to natjerati slavne da dvaput razmisle prije nego si priušte “gušte”, ili će jednostavno ne dolaziti u Kanadu, vidjet ćemo već sljedeći mjesec. Po nama, ovo je pohvalno i jedan oblik oporezivanja bogatih!

Italija ratificirala članstvo Finske i Švedske u NATO-u

Iako se tako nekima nije činilo, ulazak Finske i Švedske u NATO savez popločan je brojnom birokracijom. No, jednu su takvu birokratsku pločicu uspješno zalijepili. Talijanski parlament dao je u srijedu konačno odobrenje za zakon o ratifikaciji pristupanja Finske i Švedske NATO savezu. Senat je glasovao s 202 prema 13 za prijedlog zakona, dan nakon što ga je donji dom odobrio velikom većinom. Pristupanje trebaju ratificirati parlamenti svih 30 članica Sjevernoatlantskog saveza prije nego što Finska i Švedska budu zaštićene obrambenom klauzulom NATO-a koja kaže da je napad na jednu članicu napad na sve.

Glasovanje u donjem domu u utorak pozdravila je Giorgia Meloni, čija se ekstremno desna stranka Braća Italije smatra glavnim kandidatom na nacionalnim izborima koji će se održati 25. rujna. “Uoči ruske agresije protiv Ukrajine, jačanje europskog fronta Saveza važan je korak koji može djelovati kao sredstvo odvraćanja od novih ruskih prijetnji”, rekla je Meloni u izjavi.

Meloni, čelnica najpopularnije stranke u konzervativnoj koaliciji, podržala je odluku premijera Marija Draghija da isporuči oružje Ukrajini, iako je to bilo u suprotnosti s njegovom vladom. Međutim, njezina dva glavna saveznika, Liga i Forza Italia, bili su mnogo ambivalentniji, odražavajući njihove povijesno bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Čini se da su u ovom slučaju, ipak pokleknuli.

CNN odabrao najljepše male gradove u Europi

U jednom iznenađujućem popisu CNN-a pojavio se mali vodič najljepših malih gradova u Europi. Tako su tim epitetom izmigoljili veći i popularni, poput Berlina ili Amsterdama. Tako su na ovoj zanimljivoj listi završili nizozemski Giethoorn, portugalski Guimarães, francuski Roscoff i talijanski Anghiari. Jedan gradić iz susjedstva je stigao na popis, a riječ je o Mostaru, mjestu visoko uzdignutom preko rijeke Neretve. Tu je i britanski Clovelly, na kojem nema automobila, slovenski Piran koji nazivaju i malom Venecijom, Mazara del Vallo na Siciliji, Nafplio u Grčkoj te Dinkelsbühl iz Njemačke.

A hrvatski gradić? Onaj za koji se tvrdi da je mjesto rođenja Marka Pola. Riječ je o našoj prekrasnoj Korčuli. Naime, ulica i dio grada (po postojećim zapisima koji postoje i danas) u kojem se danas nalazi tzv. kuća Marka Pola, odgovaraju prostoru koji od najranijih dana pripada upravo obitelji Polo, a svoje mjesto na ovom laskavom popisu zaslužila je zbog svojih blještavo bijelih ulica i građevinama isklesanim od lokalnog kamena.

 

Foto: Unsplash