S prvim pahuljama snijega koje su pale u Gorskom kotaru, bacili smo se u uzbudljivu ali surovu potragu za kućom s još tisuće Hrvata. Gdje i kako iskusiti tu idilu? Ta potraga dovela nas je do ove kuće. Chalet Mint, nedavno je tek otvorila svoja vrata, a s obzirom na toplinu koju emitira i simpatične vlasnike, ne sumnjamo da će pružiti zimsko i/ili ljetno utočište u nadolazećim godinama mnogim zaljubljenicima u prirodu i Gorski kotar 

Chalet Mint nalazi se u Delnicama. Da, u onim Delnicama gdje nas svake zime dočeka najviše snijega. I to u blizini planinskog centra Petehovac, kolijevke hrvatskog planinarstva i skijanja. Vlasnici, Ivana i Vlado, kao ljubitelji prirode i kontinentalnog turizma, često su sami tražili mjesta gdje bi mogli prošetati te provesti kvalitetno vrijeme s obitelji i prijateljima. Čimbenici su im bili slični mnogima od nas: brzina stizanja do odredišta, komocija doma, dostupnost sadržaja, a opet dovoljno mira kad se žele malo opustiti. U ovoj kući i na ovoj lokaciji, pronašli su sve navedeno. Pravi mali wellness retreat. Pronašli su mir koji sad žele podijeliti i s drugima.

Mir ali i komocija

Nakon što su godinama iznova prolazili iste stvari u potrazi za oazom gdje će provesti slobodno vrijeme, odlučili su da je vrijeme za upgradeati taj pothvat. “Ponekad bismo naišli na krasne kuće koje su super opremljene i u prirodi, međutim lokacija im je bila nezgodna, poput blizine glavne ceste ili susjedi odmah tik do kuće. Ili obrnuto. Kuće koje su bile odvojene od svega no bez infrastrukture i komocije putovanja.” kaže nam Ivana. Zato su se odlučili 2021. baciti na potragu za kućom i tako “jednog lijepog zimskog dana” došli do Chalet Mint, koja ispunjava sve njihove zahtjeve.

“Htjeli smo osamu, ali da nam nije daleko neki veći dućan za namirnice, restoran, sanjkalište, staza za planinarenje, staza za skijaško trčanje, klizalište, kino, kuglana i tako dalje. Sve to sad imamo na udaljenosti od 5 kilometara. Sjajna gospođa iz lokalne agencije prepoznala je našu viziju i sjetila se kuće koja nam je mogla pružiti sve što smo tražili. Vidjela nas je kao buduće čuvare te prirodne planinske ljepotice u šumi, a mi smo joj zahvalni na tome.

Oaza za odrasle, djecu i kućne ljubimce

Planinska kuća Chalet Mint ima 180 m2, smještena je u srcu okućnice od čak 5000 m2 te se nalazi na 1050 m nadmorske visine. Skrivena među borovima, jelama i bukvama raspolaže prostranim dnevnim boravkom s kaminom na drva; blagovaonicom koja ima veliki masivni drveni stol za 8-10 osoba, potpuno opremljenom kuhinjom, trima spavaćim sobama te dvjema kupaonicama. Tu je i natkriven jacuzzi za pet osoba i velika vrtna nadstrešnica s “pečenjarom gdje se rade najbolji roštilji” smije se Ivana.

“U ljetnim mjesecima kao dodatni sadržaj imamo i četiri bicikla, dječje igralište s toboganom, vanjsku lounge garnituru i ležaljke, a uskoro nam dolazi i sauna te dodatne igre za zabavu. Za dodatan zimski sadržaj imamo Playstation 4, Netflix, Smart TV, još jedan dodatan u sobi, gitare, društvene igre poput Monopoly, razne puzzle, karte, kockice za djecu, knjiga za djecu, iPad, bojice i sl.” uvodi nas Ivana u bogatu ponudu ove kuće s jako zanimljivim finishem “Rekla bih da je najzanimljiviji sadržaj kojeg nudimo za goste do art & wine radionica u ljetnim mjesecima. Uz slikarsko platno, akrilne boje i uživanje u čaši dobrog vina, sve pod palicom jedne naše akademske slikarice, na vama je da pronađete umjetnika u sebi. Nije potrebno nikakvo predznanje, samo dobra volja i spremnost na dobru zabavu i opuštanje.” Uz to, u planu im je obogatiti ponudu s bazenom, dodatnim wellness  i ostalim sportskim sadržajima, no najvažnije od svega im je da ostanu samoodrživi objekt koji će poštivati prirodu i njene goste.

Što se tiče samog uređenja, za razliku od klasičnog cabin stila s puno bež detalja, Ivana i Vlado su se se odlučili na jedan umjereniji, moderan, a opet rustikalan stil koji koketira s loft dizajnom.

“Puno kombinacije drva i hladne sive te crnih detalja i pomalo country atmosfere činilo nam se adekvatno stilu življenja na planini. Htjeli smo postići ugodnost u umjerenosti uz prirodne materijale, ali i da možemo uvijek održavati visoku razinu čistoće.”

Potpuni restart

Iako je u početku kuća bila isključivo za njih, nakon nekog vremena prijatelji su im sugerirali da i drugima omoguće ovo divno iskustvo. “S obzirom na naše životne obveze i školske obveze naše djece, nismo uvijek u prilici boraviti u kući tako da smo shvatili da je to dobar razlog da naša ljepotica nije prazna i ne čeka uvijek svoje da dođu nego da ugosti i druge divne obitelji, ljude željne odmora i mira i sve one koji žele sačuvati ili obnoviti svoje zdravlje, mentalno, duhovno i tjelesno. Voljeli bismo da svi oni koji su naši gosti dožive jedan veliki restart, jednu pauzu užurbanog života i opuštanje bez granica.”

Moramo reći, zvuči jako dobro. Gdje potpisujemo? 

Više o Chalet Mint saznajte na njihovoj web stranici, Instagram te Booking profilu.