Kultivirano meso, proizvedeno u bioreaktorima bez ubijanja životinje, nadležno je lokalno tijelo za kontrolu hrane u Singapuru prvi put odobrilo za prodaju. Razvoj je predstavljen i podržan kao važan trenutak u mesnoj industriji.

Komadići piletine koje je proizvela američka tvrtka Eat Just, prošli su sigurnosnu provjeru od strane Singapurske agencije za hranu, a odobrenje bi moglo otvoriti vrata budućnosti kada će se meso početi proizvoditi bez ubijanja životinja, priopćila je tvrtka, a prenio je Guardian.

Deseci tvrtki razvijaju kultiviranu piletinu, govedinu i svinjetinu, s ciljem smanjenja utjecaja industrijske stočarske proizvodnje na klimu i prirodne krize, kao i pružanje čišćeg mesa bez lijekova i bez okrutnosti prema životinjama. Trenutno se svakodnevno ubije oko 130 milijuna pilića radi mesa te 4 milijuna svinja za istu svrhu.

Stanice za proizvode tvrtke Eat Just uzgajaju se u bioreaktoru od 1200 litara, a zatim kombiniraju sa sastojcima na biljnoj bazi. Početna dostupnost laboratorijski uzgojenog mesa bila bi ograničena, rekli su iz tvrtke, a prodavali bi se prvo u restoranu u Singapuru. Proizvod bi bio znatno skuplji od konvencionalne piletine dok se proizvodnja ne poveća, ali Eat Just je rekao da će u konačnici biti jeftiniji. Stanice koje su korištene za prvi dio uzgoja laboratorijskog mesa dolaze iz banke stanica, i ubijanje životinja nije bilo potrebno jer se stanice mogu uzeti iz biopsija živih životinja. Rastuće stanice su hranjive tvari crpile iz biljnih ekstrakata.

 

Foto: Unsplash