Autor velikih svjetskih bestselera, Robin Sharma, vratio se s još jednim hitom

Kamo svrstati knjige Robina Sharme, čovjeka kojeg nazivaju rock zvijezdom i guruom leadershipa? Samopomoć, motivacijska literatura, priručnici za produktivnost, vodiči za vrhunske vođe? Teško je reći, ali znamo da ih krasi neobičan stil kojim su umotane isto toliko neobične ideje. Kažu da nema ništa nova pod Suncem, no knjige ovog autora potvrđuju da je origninalnost moguća čak i u stagnantnom i prenapučenom području knjiga o uspjehu.

„Budni u 5”, nova Sharmina knjiga, primjerice, koristi format romana – u vrlo neuobičajenom obliku. No svakako se ne radi samo u priručniku nego o fascinantnoj priči o preobražaju dvoje ljudi. Kada razočarana poduzetnica, kojoj su počeli smještati na poslu zabijajući joj noževe u leđa te umjetnik koji je izgubio inspiraciju, pojave na jednom motivacijskom predavanju, ni jednom ni drugom nije na kraj pameti koliko će im ta jednostavna odluka promijeniti živote.

Ondje upoznaju nametljivog, pomalo ludog i neobičnog beskućnika. Čovjek ih gotovo napadne svojim ludostima, no u njegovim se riječima skriva velika mudrost. Kada im taj „beskućnik” objavi da je zapravo milijarder te da ih pozove na svoje luksuzno imanje na Mauricijusu, poduzetnica i umjetnik sasvim su sigurni da je čovjek skrenuo s uma. Ipak, njegove riječi, kako se razgovor produbljuje, imaju sve više i više značenja koje kao da se tiče baš njih. I tako, čudeći se samima sebi, njih dvoje poziv i prihvate. Avantura u koju će se upustiti njihove živote izmijenit će u samim korijenima.

Ekscentrični milijarder, uskoro se ispostavi, nije lagao – čak bismo mogli reći da je bio vrlo skroman u opisu svojega bogatstva. U raju koji je Mauricijus počinje obuka te učlanjenje u „Klub budnih u 5”, a avantura se svakom novom lekcijom seli na drugu, isto toliko egzotičnu, lokaciju.

Po naslovu ćete zaključiti da je rano ustajanje okosnica ove priče o uspjehu, no rano je ranjenje samo maleni dio Sharimina cjelovita sustava. U knjizi je podrobno objašnjeno mnogo stvari i metoda koje će vam pomoći da postanete uspješniji i sretniji, a vrijeme prije same zore idealno je da se otisnete u novi način života. Prvi je sat nakon buđenja ključan jer njime postavljate temelj ostatku dana. „Ovisnost o ometanju kraj je kreativne proizvodnje. Tvorci carstava i povijesti osiguraju sat prije zore samo za sebe, u spokoju koji izmiče kandžama složenosti, kako bi se pripremili za vrhunski dan.” Primjetit ćete da je Sharmin stil osebujan i u tome se nećete prevariti. No iza prividne složenosti stoji iznimno jednostavan i praktičan sustav.

Knjiga obiluje iskričavim dijalozima, čuđenjem protagonista i ushitom njihova učitelja milijardera. Kako poduzetnica i umjetnik napreduju, i čitatelj je sve više uzbuđen njihovom promjenom. Svako poglavlje donosi nešto novo, nešto neobično, a dosta je tehnika dodatno objašnjeno jasnim dijagramima koje ćete lako zapamtiti. Primjeri iz života, od kojih su mnogi priče velikih ljudi okrunjenih slavom, mnogobrojni su te dodatno pojašnjavaju Sharmine izvorne misli.

Neobična knjiga neobičnog autora koji je mnoge svjetske tvrtke i poznate utjecajnike doveo do uspjeha svojim zaobilaženjem običnog i svakidašnjeg. Želite li od života nešto više, savjetujemo vam da uzmete ovu knjigu u ruke.