U sklopu projekta „Susjedovanje“ umjetnik Mario Miličić, a kojeg mnogi znaju pod umjetničkim pseudonimom Mane Mei, imao je priliku oslikati jedan zid na Knežiji

Iako je prvotno pitao djecu, klince, promatrače što da naslika, koju poruku da pošalje s novim muralom, nakon konzultacija je shvatio da sve te poruke koje promatrači predlažu zapravo spadaju pod zajednički nazivnik jedne univerzalne poruke koju on kroz svoje radove i murale stalno šalje: Budi čovjek.

Budi čovjek grafit na pročelju zgrade

Upravo tu poruku je davno realizirao na jednoj napuštenoj kući na Savskoj cesti, koje više na žalost nema. Umjetniku je bilo teško ponoviti natpis i poruku, no nakon što su svi promatrači s oduševljenjem prihvatili tu ideju, sada ju je morao realizirati. Drugačija tehnika, mnoštvo boja i univerzalna poruka, poruka kojom bi se svi ljudi morali voditi, to je njegov najnoviji rad.

Budi čovjek grafit na zgradi

Kako je sam naveo u Facebook postu: „Nakon odrađenog posla došlo mi je do glave da bi ovaj natpis „Budi čovjek“ doslovno trebalo ponoviti još bezbroj puta, u svakom gradu, u svakom kvartu barem po jedan, da bude po svim tramvajskim stanicama i billboardima. Da se vozi na tramvajima, vlakovima, taxijima. Da se reklamira na Facebooku, Instagramu, raznim portalima…na televiziji da ga puste prije dnevnika, nogometnih utakmica i Ljubavi na selu. Da se ljudima ostavljaju leci na automobilima, da se stavljaju u poštanske sandučiće i kad u pekari kupiš kruh da na škarniclu piše: BUDI ČOVJEK.“

Ne možemo ne složiti se s njime u potpunosti. Prošećite do Knežije, dijelite fotografije murala i podsjetite druge da „budu čovjek“.

 

Fotografije: Mane Mei, Lice grada