Jako nam se svidio izgled ovog jednostavnog jela Jelene Markote, a nedavno smo se uvjerili i da je fantastičnog okusa

Jelena Markota je povjesničarka umjetnosti koja je trenutačno potpuno posvećena hrani. Prvo kao kuharica u IT firmi, a onda i kao fotografkinja i stilistkinja hrane. Uz to vodi i Instagram profil @eardur, na kojem dijeli svoje zanimljive biljne obroke, a obožava raditi sa sastojcima crne, zelene i ljubičaste boje, što njezina jela čini i oku i okusom zaista jedinstvenima.

Sastojci

Sastojci (za dvije osobe kao prilog):

300 g narezanog ljubičastog krumpira

10 g maslinovog ulja (~1 žlica)

4 g soli

15 g veganskog maslaca

grančica ružmarina

Priprema

Krumpire (cca 500 g) operite i odrežite tanke kriške s ruba (iskoristite za pomfrit, varivo ili ispecite), tako da dobijete ravan krumpir s dvije strane. Narežite ga na kriške debljine ~12 mm. Uz pomoć štapića ili tanke kuhače (idealne debljine 4 mm) koja će spriječiti da krumpir potpuno prerežete napravite guste ravne zareze s jedne strane, pa preokrenite krišku krumpira i s druge strane napravite kose zareze, također koristeći štapić ili kuhaču. Krumpir lagano raširite pa  položite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje, tako da između svakog krumpira ima dovoljno mjesta

Posolite, pospite ružmarinom, prelijte svaki krumpir maslinovim uljem i na svaki stavite komadić maslaca.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C 40-45 minuta, a kriške preokrenite na pola pečenja. Gotove su kad dobiju hrskavu koricu s vanjske strane.

Servirajte uz biljni jogurt, pesto ili zgnječeni avokado.

 

Foto: Eardur