Popularnost profila koji promoviraju kulturu čitanja svjedoči da su knjige sve snažniji oblik opuštanja tijekom pandemije

Dok se svi sustavno moramo miriti s činjenicom da teško vrijeme još nije iza nas, brojni pokušavaju koristiti ovu priliku za nove hobije. Neki su odlučili isprobati novu gitaru, isplesti čarape, samostalno ošišati šiške (oprez!), a pojedini si češće priušte kućni wellness koji je sada zamjena za poneko druženje u ugodnom restorantskom ambijentu. Trendovi na popularnom Instagramu pak svjedoče da se ljudi sve više okreću još jednom pohvalnom obliku opuštanja – čitanju. Ako ste među onima koji obožavaju čitati, ali bi voljeli proširiti količinu preporuka, ili vam je pogled na odličnu fotku i kreativnu kritiku dovoljna motivacija da konačno prošetate do knjižnice ili naručite pokoji nov naslov putem web-shopa, pogledajte ove profile koji nas oduševljavaju, i koji dokazuju da će čitanje uvijek biti cool.

Knjige su moj svijet

Ova book blogerica prožvače tijekom godine toliko knjiga da će vas njezin popis vjerojatno motivirati da pokušate ispuniti novogodišnji plan koji uključuje čitanje barem jedne knjige mjesečno. Ovaj predivan profil pravo je mjesto za sve ljubitelje krimića, znanstvene fantastike, romantike, ili kako autorica Ana Jembrek voli reći – one čudne… Ukratko, svatko će na njemu pronaći nešto ili otkriti ljubav prema novom žanru. U Anine prijedloge ne sumnjamo.

Subway Book Review

Ovaj profil je nešto poput mega poznatog Humans of New York, ali rezerviran za one koji u svojim ručicama drže korice tijekom dugotrajnih svakodnevnih putovanja podzemnom. Od New Yorka i Washingtona, do Čilea i Londona, pogledajte što se čita na putu za posao.

Life By Esther

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Esther | 陳心 (@lifebyesther)

Ovaj profil sadrži zanimljive preporuke za knjige često poznatih naslova koje možda imamo i na policama, ali nikako da ih dohvatimo. Uz to, fotografije su opuštajuće, s organiziranim policama s knjigama, šalicama kave i anegdotama sa psom Tofuom.

Čitaj knjigu

Za Alis Marić vole reći da nam je vratila ljubav prema knjigama pomnim odabirom fantastičnih odlomaka iz brojnih poznatih nam i nešto manje poznatih djela. Ako volite dan započeti prekrasnim citatima uz čaj, ovaj profil ne smijete propustiti.

Reese’s Book Club

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reese’s Book Club (@reesesbookclub)

Da postoji Oscar za najsimpatičnije lice, Reese Witherspoon bi vjerojatno držala rekord. Kad je još 2017. godine pokrenula profil na kojem dijeli svoje literarne odabire, pratili smo svaki post, koji danas može biti i bookmark koji možete sami isprintati, trailer podcasta ili razgovor s nekom od članica ovog ekskluzivnog, ali baš relatable kluba. Možda motivira i vas da s bliskim osobama osmislite svoj!

Bibliovca

Domaća knjiška influencerica koju morate svakako popratiti za odlične preporuke knjiga dostupne na našem tržištu, ali i zbog odličnih komentara na razne svakodnevne situacije.

This girl has n0 name

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NO ONE (@thisgirlhasn0name)

Ova bezimena mlada žena ljubiteljica je fantasyja i SF-a, pa ako vam je potreban nešto udaljeniji svijet od ove naše stvarnosti, zaputite se na njezin profil koji izgleda kao da je stvaran u šumi pokraj Hogwartsa.

Hot Dudes Reading

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hot Dudes Reading (@hotdudesreading)

A evo i jednog profila za nešto drukčiju publiku. Jedan pogled na ovaj profil i bit će vam jasno da fokus nije isključivo na preporukama za čitanje, kao i zašto ima više od milijun pratitelja. U svakom slučaju – kreativno poticanje na čitanje je tu, i pokazatelj da je biti zalijepljen za knjigu i cool, i seksi!

 

 

Fotografija: Radu Marcusu, Toa Heftiba/Unsplash