Od ružnih natikača s njemačkim potpisom koji je dugogodišnji sinonim za manjak stila, Birkenstock posljednjih godina niže suradnje s kućama kao što su Celine i Jil Sander, a možda i najveću vidljivost do sada dobile su prošlog četvrtka kad ih je u posljednoj epizodi Seksa i grada nosila Carrie Bradshaw

Popularna tražilica za online shopping Lyst, u 2020. proglasila je Birkenstock natikače jednim od najpoželjnijih natikača u svijetu. Reintepretacije njihovih modela kroz vrlo poželjne i jako dobro naplaćene suradnje kreirale su kuće Proenza Schouler, Celine, Jil Sander, Valentino, Rick Owens i niz drugih. Nosile su ih Kendall Jenner, Gigi Hadid, Kaia Gerber, a u posljednjoj epizodi serije I tek tako (Seks i grad) koja je prikazana na HBO-u prošlog četvrtka, i TV junakinja s najprepoznatljivijim stilom, Carrie Bradshaw.

No, Birkenstockice nisu oduvijek bile tako poželjan modni dodatak. Trgovinu s cipelama Birkenstock osnovao je Johann Adam Birkenstock još 1774., a njegov unuk Konrad bio je prvi koji je nešto kasnije, 1896., kreirao anatomski uložak koji odgovara prirodnom obliku stopala. Do sredine dvadesetih godina 20. stoljeća počeli su ih prodavati diljem cijele Europe, držati predavanja iz podologije za medicinske stručnjake i izdavati knjige i priručnike o toj temi. Posao je preuzeo Conradov sin Carl, a onda i njegov sin Karl koji je 1963. kreirao prvu Birkenstock sandalu koju znamo i danas, Madrid. Upravo taj model natikača u petoj epizodi nove sezone Seksa i grada nosi Sarah Jessica Parker odnosno Carrie Bradshaw.

Carrie Bradshaw i Birkenstock u And Just Like That 2

U šezdesetima su Birkenstockice stigle u SAD uz pomoć trgovkinja Margot Fraiser, gdje su ih prihvatili kako oni kojima je zaista trebala ortopedska obuća tako i djeca cvijeća i svi oni koji su ih vidjeli kao dio svog modnog izričaja. U sedamdesetima je predstavljen model Arizona s dva remena umjesto dosadašnjeg jednog kakav ima Madrid, i postao je i ostao najprodavaniji Birkenstock model do danas. A kad ih je 1990. u magazinu The Face na fotografijama Corrine Day, nosila 16-godišnja Kate Moss koja će uskoro postati predvodnica nove generacije supermodela, modni status Birkenstockica bio je zacementiran.

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 24: (L-R) Frances McDormand and Sam Rockwell speak onstage during the 91st Annual Academy Awards at Dolby Theatre on February 24, 2019 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Frances McDormand i Sam Rockwell na dodjeli Oscara 2019.

Kroz nadolazeće godine nosili su ih Jude Law, Gwyneth Paltrow, Heidi Klum (koja je i kreirala jednu kolekciju za brend) i Frances McDormand koja ih je nosila na dodjelu Oscara 2019., a ove čuvene natikače postajale su sve više i više modno osviještene prepuštajući se u ruke velikih modnih dizajnera. Među prvima ih je 2012. reintepretirala Phoebe Philo dodavši im crveno i plavo krzno u kolekciji kuće Celine za proljeće i ljeto 2013. Zatim su ih kreirali Givenchy, Giambattista Valli, Valentino, Acne, Rick Owens, Jil Sander, Proenza Schouler i niz drugih. A neke kao što su Supreme i Vetements, iz Birkenstocka su čak i morali odbili jer su htjeli da budu prekrivene njihovim logom.

PARIS, FRANCE - SEPTEMBER 30: A model walks the runway at the Celine Spring Summer 2013 fashion show during Paris Fashion Week on September 30, 2012 in Paris, France. (Photo by Chris Moore/Catwalking/Getty Images)
Celine proljeće/ljeto 2013.

Kuća se i dalje bavi edukacijom surađujući s fakultetima među kojima je i cijenjeni londonski Central Saint Martins, a činjenica da su uspjeli doći i u ormar Carrie Bradshaw govori nam da više nema sumnje u njihov kultni status.