„Unutar HGSS-a, možemo slobodno reći, žive prijateljstva bez granica koja nas iz dana u dan čine sve jačima“, poručili su HGSS-ovci na svečanom Zboru spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja koji su se okupili proteklog vikenda u Makarskoj. Uz podjelu znački novim članovima, dodijeljena su priznanja i značke 62 spašavatelja za 10, 20, 30, 40 i pola stoljeća vjernosti službi, a proslava je kulminirala otvaranjem kuće HGSS-ove stanice Makarska na Biokovu. 

Svečanosti su prisustvovali zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić,  ravnatelj Parka prirode Biokovo Slavo Jakša predstavnici policije, vatrogasaca i Hitne medicinske pomoći, predstavnici planinarskih društava s tog područja i don Pavao Banić koji je blagoslovio novootvorenu kuću na Biokovu.

Ukupno 28 članova dobilo je priznanje za 10 godina rada u službi, srebrnu značku za 20 godina rada primilo je sedam članova, a njih 11 dobilo je zlatne značke za 30 godina vjernosti HGSS-u. Plaketom za 40 godina službe nagrađeno je troje članova, a čak 13 HGSS-ovih volontera uručen je orden svetog Bernarda za pola stoljeća rada u službi. 

Među potonjima su i Borislav Aleraj i Branko Šeparović, dvojac koji se može pohvaliti najdugovječnijim instruktorskim stažem u HGSS-u i koji je održao predavanje o 50 godina instruktorskog rada u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Uslijedio je uspon na Biokovo gdje je svečano otvorena planinarska kuća HGSS-a čiju je izgradnju i opremanje financirao upravo HGSS i stanica Makarska.  

Planinarska kuća HGSS-a na Biokovu

„Ovo je interventna baza HGSS-a na Biokovu u kojoj planiramo održavanje naših dežurstava. S ovom kućom postižemo ogromnu sigurnost jer će u njoj uvijek dežurati dvoje ili troje gorskih spašavatelja. Time ćemo  pomoći i Parku prorode Biokovo oko svih mogućih logističkih i sigurnosnih čimbenika na tom području“, rekao je pročelnik HGSS-a Makaraska Ante Kukavica, dodavši da će tome pridonijeti i nedavno potpisan ugovor s Ministarstvom gospodarstva o unapređenju sigurnosti, spašavanja i zaštite ljudskih života i prirode na nepristupačnim prostorima zaštićenih dijelova prirode.