Novo planinarsko sklonište “Pakline”, iz kojeg puca spektakularni pogled na more i srednjodalmatinske otoke, nalazi se na istoimenom predjelu Biokova koji je poznat po bajkovitoj šumi

Ovaj lokalitet dobio je ime po smoli koja se nekada intenzivno koristila kao zaštitni premaz za brodove (paklina), a koja se vadila iz crnog bora. No pojavom novih materijala (prvenstveno plastike) koji štite od abrazivnih utjecaja morske vode, nije bilo više potrebe za borovom smolom, što je omogućilo pomlađivanje šume i širenje neobično razgranatih krošnji stabala koje ovo područje čine jednim od najljepših lokacija na Biokovu. 

Planinarsko sklonište_Pakline_Biokovo

Stoga ne čudi da su planinarsko društvo “Pozjata” iz Brela i planinarska udruga “Dinaridi” iz Splita odabrali upravo Pakline za postavljanje novog planinarskog skloništa koje će nesumnjivo oduševiti sve posjetitelje – a u ovom pothvatu imali su potporu Općine Brela, DVD-a Brela, Parka prirode Biokovo i HGSS-a. 

Planinarsko sklonište_Pakline_Biokovo

Njegova drvena fasada idealno se uklapa u okolni krajolik, a na nju se nadovezuje mala terasa koja je natkrivena kako bi planinari mogli odmarati u hladovini za vrijeme sunčanih dana i viših temperatura, ukoliko ne žele zaklon od sunca potražiti ispod nekog od obližnjih stabala.  

Planinarsko sklonište_Pakline_Biokovo

Planinarsko sklonište_Pakline_Biokovo

Što se nas tiče, jedva čekamo vidjeti kako ovo sklonište izgleda uživo, i ponovno krenuti stazom prema čuvenom “Biokovskom oku”, prirodnom fenomenu šuplje stijene kroz koju se mogu vidjeti cijela Brela i primorje, pritom uživajući u predivnim mirisima ljekovitog bilja. 

Jer kako kažu iz planinarskog društva “Pozjata”, često nismo niti svjesni prirodnih ljepota koje imamo.

Planinarsko sklonište_Pakline_Biokovo

Foto: PD “Pozjata”