Tipovi prehrana koji ne uključuju namirnice životinjskog porijekla ili ih koriste u smanjenom obujmu iz više su razloga postale sve popularnije. Sve češće alergije, osjetljivosti na određene sastojke ili lifestyle odabir samo su neki od njih
Iako su mnogima do relativno nedavno namirnice koje se koriste u plant-based ili veganskoj prehrani bile nepoznate i manje dostupne, danas se koriste više, a isto vrijedi i za ugostiteljsku ponudu. Kao jedan od kriterija kvalitete i aktualnosti ugostiteljskog objekta sada se izdvaja ponuda veganskih opcija jela i pića, kao što je primjerice kava s biljnim mlijekom. Upravo su biljni napitci bili tema našeg novog razgovora s voditeljicom nutricionističkog savjetovališta i centra za mršavljenje NutriLab+ Andreom Bilandžijom koja nam je otkrila mogu li se oni nazivati zdravijim od alternative i je li riječ samo o još jednom trendu.
Krenimo od pitanja koje zanima mnoge. Može li se reći da su s nutricionističkog aspekta biljna mlijeka zaista zdravija od klasičnog?
Termini zdrava i nezdrava hrana duboko su ukorijenjeni u našim rječnicima i svatko ih koristi prilikom razgovora o prehrani. To je vrlo nespretan izraz, zapravo, rekla bih pogrešan. Moramo biti svjesni da je sva hrana za nas zdrava ako je ona zdravstveno ispravna. U tom kontekstu rekli bismo da su, ako zadovoljavaju sve kriterije za sigurnost hrane, i biljni napitak i kravlje mlijeko za nas – zdravi.
Prehrana mora biti individualizirana. Teško je i pogrešno davati generalne smjernice. Sve individue imaju svoje energetsko-nutritivne potrebe, različito zdravstveno stanje ili tjelesne aktivnosti kojima se bave. Prema tome se ciljano treba svakome preporučiti što bi konkretno u njihovom slučaju bio bolji odabir – kravlje mlijeko ili biljni napitak
Gledajući općenito, kravlje mlijeko smatramo dobrim izvorom proteina, kalcija, D vitamina i B12 vitamina. Ipak, odrasli ljudi imaju dovoljno raznoliku prehranu da sve te nutrijente mogu dobiti i iz drugih namirnica, čak i ako ne piju mlijeko. Iz tog razloga rekla bih da nije nužno uključiti kravlje mlijeko u prehranu da bi ona bila adekvatno balansirana.
Postoje osobe koje vole piti mlijeko i odgovara im te bih njima savjetovala da, ako nemaju drugih ograničenja, slobodno nastave konzumaciju mlijeka. Svejedno treba spomenuti sve raširenije alergijske reakcije upravo na proteine iz kravljeg mlijeka. Takve osobe kravlje mlijeko moraju u potpunosti izbjegavati. Kod intolerancije samo na mliječni šećer – laktozu, ipak postoje i opcije kravljeg mlijeka bez laktoze.
Biljni napitci su idealni nadomjestak za sve one koji kravlje mlijeko trebaju izbjegavati. Oni po sastavu sliče na kravlje mlijeko jer su obogaćeni vitaminima i mineralima. U pravilu imaju nešto niži udio proteina, dok je kalorijska vrijednost približno slična, kao i udio masti. Udio šećera kod biljnih mlijeka može varirati ovisno o tome ima li dodanog šećera u sebi, a ono što definitivno čini razliku između te dvije vrste je – cijena.
Danas postoji zaista puno vrsta biljnih napitaka. Koje biste, s obzirom na sastav i zdravstvene beneficije, kome preporučili?
Soja je vjerojatno jedna od (naj)kontroverznijih namirnica pa tako i – sojin napitak. U kontekstu soje se često spominje genetsko modificiranje zbog čega izaziva određeni strah kod ljudi. Povremena konzumacija soje i proizvoda od soje ipak može imati povoljan utjecaj na više segmenata čovjekovog zdravlja, poput zdravlja srca i krvnih žila te ublažavanja simptoma menopauze. Također, želite li pojačati unos proteina u prehrani, za vas je idealan sojin napitak.
Kokosov napitak ima specifičnu aromu zbog čega se odlično slaže s pahuljicama, kolačima, smoothijima, varivima i umacima u kojima želimo notu egzotike. Također, odličan je izbor, baš kao i rižin napitak, u slučaju alergije na soju i orašaste plodove. Uz bademovo mlijeko ubraja se u ona koja imaju nešto nižu kalorijsku vrijednost pa mogu biti od koristi osobama koje pokušavaju skinuti suvišne kilograme.
Zobeni napitak nešto je više kremast zbog topivih vlakana koje sadrži. Zato je idealan dodatak kavi ili čaju, a topiva vlakna ujedno će pomoći kod regulacije kolesterola u krvi. Kao i rižin, zobeni napitak ima nešto viši udio šećera, odnosno ugljikohidrata, pa može biti dobar izbor kod aktivnih i rekreativnih sportaša kao dio obroka prije ili poslije aktivnosti.
Imamo zaista puno izbora kada su u pitanju biljni napitci. Poželjno je samo obratiti pozornost na deklaraciju kako biste bili sigurni da s napitkom nećete unijeti i dodane šećere te da je napitak obogaćen kalcijem, vitaminom D i B12 te ostalim potrebnim nutrijentima
Sve se više ljudi okreće plant-based prehrani. Je li riječ o evoluciji s obzirom na sve veće znanje o hrani ili biste rekli da je to samo trend koji ipak neće prevladati?
Sve je više ljudi predano biljnoj prehrani, ali s druge strane još uvijek imamo puno onih koji prekomjerno uživaju u mesu i namirnicama bogatim zasićenim masnoćama, kolesterolom. Ipak, ljudi postaju sve svjesniji negativnih posljedica modernog stočarstva na okoliš, kao i eventualnih negativnih posljedica po zdravlje uzrokovanih prekomjernom konzumacijom crvenog mesa i mesnih prerađevina.
Plant-based prehrana započela je veganstvom, načinom života koji ima za cilj izbjeći štetu životinjama iz etičkih razloga te se proširila na ljude koji biraju način prehrane i način života kako bi smanjili štetu za okoliš i svoje zdravlje.
Za razliku od veganstva, plant-based prehranom nismo nužno u potpunosti izbacili sve namirnice životinjskog podrijetla iz prehrane, već se takva prehrana uglavnom i većinski bazira na raznovrsnim namirnicama biljnog podrijetla
Jedan od razloga zašto je režim biljne prehrane u usponu zasigurno jest pomodarstvo, ali ako je dobro organizirana i balansirana, ona dokazano ima blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje u smislu prevencije brojnih kroničnih bolesti. Osim utjecaja na zdravlje, prehrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla ima povoljan utjecaj na smanjenje potrošnje prirodnih resursa, zagađenje okoliša te na klimatske promjene. Zbog svega navedenog, vjerujem da će se sve više ići u ovom smjeru, što zbog osobnih razloga pojedinaca i osviještenosti, što zbog apela stručnjaka zbog povoljnog utjecaja ovakve prehrane na okoliš i osobno zdravlje.
Htjela bih za kraj naglasiti da nisam zagovornik sve ili ništa načina razmišljanja. U svemu treba imati mjeru, promjene raditi postepeno i odabrati dobro isplaniranu prehranu kako od nje ne bi imali više štete nego koristi.
Foto: Unsplash