Kad pomislimo da se modna scena uspavala, domaći kreativci nam pokažu da je daleko od toga

Nakon što smo imali priliku vidjeti neke fantastične kolekcije poput one Klisaba ili Marije Kulušić, imali smo osjećaj svojevrsnog zatišja na modnoj sceni. No onda se zaredalo nekoliko kolekcija manjih i većih dizajnera koji su nam dali nadu da ćemo gledati sve više i više zanimljivih modnih kreacija iz ruku lokalnih zaljubljenika u kroj, tkaninu, odjeću i modu. Jeste li primijetili kako smo izbjegli riječ trendove? Jer u smjeru održivosti koja je (nasreću) sve raširenija i u modnom svijetu, i domaći dizajneri se sve više trude raditi komade koje ćete moći nositi i ove i sljedeće sezone. I sezone iza tih. Pa pogledajte što su nam pripremili u nastavku

Martina Herak

Prirodni materijali, asimetrija, monokromatika i zanimljivi oversized krojevi – sve su to obilježja nove kolekcije dizajnerice koja je i ovog puta ostala vjerna unikatnosti, udobnosti i održivoj modi. Kolekcija “Toska”  se sastoji od deset modela haljina, a boje koje je Herak odabrala za kolekciju itekako nose svoju poruku i za nju, priznaje, imaju veliku simboliku. 

„Obzirom da smo svakodnevno suočeni sa strahovima i već neko vrijeme živimo globalno u određenoj neizvjesnosti, vjerujem kako je pandemija izazvana korona virusom utjecala ne samo na nas kao pojedince već i na naš način stvaranja i promišljanja. Upravo je to i razlog zbog kojeg sam kolekciju nazvala „Toska“, što bi u grubom prijevodu sa ruskog jezika značilo – egzistencijalna tuga, melankolija, umor, tjeskoba, želja. Naime, upravo su te emocije pokretači „buđenja“, želje za promjenama. To sam i pokušala prenijeti na svoju kolekciju – bojama tkanina ali i krojevima,“ ističe dizajnerica čiji rad možete pratiti ovdje. Model: Martina Herak, Fotografija: Tomislav Valent

Sani Design 

Đina Grbin, svojom novom kolekcijom samo nastavlja uspješan niz. Kao i uvijek, najjači aduti ovog modnog brenda su odabir kvalitetnih, prirodnih materijala, autentičnost i krojevi koji prkose zubu vremena. Monokromatska kolekcija, u kojoj dominira crna, predstavlja ravnotežu i harmoniju, odnosno za cilj ima umiriti šaren, prpošan i nerijetko kaotičan svijet oko nas.

Sani Design

Svaka žena, bez obzira na dob ili konstituciju tijela, osjećat će se posebno u elegantnim krojevima, koji laskaju svim siluetama. Nas se dojmio ovaj komplet s jako elegantnom a chic suknjom i kaput Vita – David.

Sani Design

Razigran, urban, moderan i pomalo ekscentričan prepoznatljiv je po printu antičkih statua zbog kojih će ovaj kaput skretati pozornost. Ostale komade pogledajte na službenoj web stranici. Fotografija: Sanja Kulušić, Modeli: Dora Grubišić i Paula Roma (Talia Model)

Becha

Zadarska dizajnerica Božena Bratović Smolić ove jeseni predstavila je novitete koji slave ženstvenost i stavljaju je u prvi plan u zanimljivoj modnoj igri unutar njezine Becha Strong kampanje.  Elegantne haljine pročišćenih linija naglašavaju osobnost i laskaju ženskoj figuri, a naglašena ramena, V izrez, mini i midi dužine haljina upotpunjeni su zanimljivom strukturom materijala. Neutralni tonovi i posebne teksture isprepleteni u modnoj igri sa zanimljivim nijansama, ali u kolekciji je ponovno prisutan i nezaobilazni ultimativni klasik, mala crna haljina koja dolazi u dvije varijante u prepoznatljivom Becha stilu. Nama su ove dvije favoriti, a ostale pogledajte na njihovom Instagram profilu. Model: Irena Božić Fotografija: Marko Dukić

Dive Organic

“Brza moda među prvim je krivcima stvaranja otpada. Trend nošenja komada odjeće svega dva tri puta narušava zdravlju našeg planeta ali i samoj svrsi mode. Pitamo se zar smo zaboravili što je moda? Komad dobrih hlača je tu da nam začinjava styling godinama. Da ih selimo iz obiteljske kuće na faks, pa onda u svoj stan pa onda u ormar svoje kćeri.

Dive Organic

“Moda je tu da se razvija s nama, da se kreće u ritmu individualca, a ne da se kao prolazni trend baci nakon tri nošenja” kaže tim iza Dive Organic koji je sad izbacio novu kolekciju pod sloganom “Okruži se snažnim ljudina i nježnom modom” u kojoj su se ponovno usredotočili na Jersey kolekciju i njoj dodali MAXI haljinu s već prepoznatljivim Dive detaljima svile. Više na njihovoj web stranici. 

Dive Organic

Naslovna fotografija: Becha