Domaći dizajn sve nas više oduševljava, a na popis talentiranih imena o kojima želimo reći više upisala se i Sanda Voloder sa svojim pletenim torbicama koje nastaju s održivom misijom, ali bez žrtvovanja kul i suvremene estetike. Kreatorica nam je otkrila sve o njima!

O kreativnom duhu…

Zovem se Sanda Voloder. Dolazim iz Pule, a živim i radim u Zagrebu. Odmalena sam fascinirana načinom na koji se stvari izrađuju – procesom, formama, materijalima, teksturama i alatima. Jako sam voljela crtati i graditi kuće od kutija radio kazeta koje bih krala sestri pa od njih po cijelom stanu slagala jedan mali grad. To se, naravno, ostalim ukućanima baš i nije sviđalo s obzirom da nisu imali kuda prolaziti.

O arhitekturi u službi mode…

Inspiraciju ponajviše pronalazim u arhitekturi i arhitektonskom načinu promišljanja. U svom radu razmišljam o elementima i linijama, o konstrukciji i svemu što kasnije čini jednu strukturalnu cjelinu. Tako je nastala i ideja za izradu pletenih torbi. Pletem ih sama, u čemu uživam, a cijeli taj proces mi je divan jer tako također na neki način gradim svoju malu strukturu, red po red, stapajući estetiku i funkcionalnost.

O estetici i nadopuni stila…

Kod odabira boja i oblika torbi vodim se minimalizmom. Smatram da tako omogućavam da se na jedan suptilan način komplementira nečija odjevna kombinacija, ali i stil i estetika.

O ekološkom dizajnu…

Pri odabiru materijala danas važno je na umu imati i održivost pa tako za izradu svojih torbi koristim pletivo koje je od 100% recikliranog pamuka s poliesterskom jezgrom i s Oeko-Tex Standard 100 i Global Recycled Standard certifikatima. Reciklirani materijali od kojih je načinjeno pletivo proizvodni su otpad tvornica i potrošača u obliku rabljene odjeće i drugog pamučnog tekstila. Također, u proizvodnji pređe ne koriste se nikakve štetne tvari niti voda i nastoji se što je više moguće smanjiti potrošnju energije i emisiju CO2.

Torbice se izrađuju prema narudžbi, a naručiti je možete ovdje!

 

Foto: Sanda Voloder