Od naše metropole udaljen samo četiri sata vožnje, Beč je već odavno srcu bliska destinacija mnogih Hrvata. I ne samo njih, jer poput pravog malog melting pota, glavni grad Austrije već godinama okuplja brojne nacionalnosti, kulture i mentalitete i još jednom se nameće kao najbolji grad za život na svijetu

Beč je godinu za godinom proglašavan gradom s najvišom kvalitetom života u cijelom svijetu. Tu titulu donosi mu izvrsnost na mnogim poljima poput političke, društvene i ekonomske klime određenog grada, zdravstvene i socijalne skrbi, obrazovanja, infrastrukture grada koja uključuje javni prijevoz i opskrbu vodom i energijom, te okolišnih uvjeta – od zelenih površina do kvalitete zraka. Dodatni kriteriji su uvijek i rekreativni i zabavni sadržaji: restorani, kazališta, kina, sportska i shopping ponuda, a Beč se svaki put iznova istakne sa svime spomenutim

Cafe Demel, Guliver/Getty Images

SVE MNOGOLJUDNIJI GRAD

Osim što je atraktivna turistička destinacija i iz godine u godinu obara rekorde po broju noćenja (u 2016. u Beču je ostvareno gotovo 15 milijuna noćenja), ovaj austrijski grad s 1,8 milijuna stanovnika i 181 nacionalnosti privlačan je i za život i često čujemo neke dobre prakse koje upravo u Beču od teorije postaju stvarnost. Broj stanovnika u stalnom je porastu, a populacija grada je od 2006. do 2016. godine porasla za 11% i očekuje se da će taj broj narasti za dodatnih 250,000 stanovnika do 2029. godine. Statistici pridonose migracije i stalni priljev novih stanovnika iz drugih zemalja (više od trećine migranata nakon dolaska u Austriju seli upravo u Beč), a raste i natalitet.

 

Prema podacima Austrijskog zavoda za statistiku, u Beču je prošle godine na svijet došlo rekordnih 20.988 beba, pa se 2016. može smatrati najplodnijom godinom za Beč nakon II. svjetskog rata. Da djeca ovdje imaju dobru startnu poziciju, dokazuje stalno ulaganje u obrazovanje i u obrazovnu infrastrukturu, od njihovih najmanjih nogu. Bečke gradske vlasti, primjera radi, sada ulažu 52 milijuna eura u proširenje i sanaciju postojećih obrazovnih ustanova, u planu su im dva nova državna vrtića i izgradnja ambicioznog obrazovnog kampusa za vrtićku djecu, osnovnoškolce, srednjoškolce i učenike s posebnim potrebama koji će gotov biti do 2021. godine. U obrazovnom procesu školarci nisu prepušteni sami sebi – pokazuje to i projekt besplatnih instrukcija koji je grad pokrenuo u osnovnim, srednjim strukovnim školama i gimanzijama i za koji godišnje izdvaja oko 20 milijuna eura.

 

Na taj način pomaže svim učenicima koji imaju problema s razumijevanjem gradiva, ali se obraća i onim naprednijima koji žele dodatno proširiti svoje znanje. Nakon srednjih škola, mnogi će otići na fakultet, a Beč je i inače poznat kao jedan od najomiljenijih studentskih gradova, u koji svake godine stižu i hrvatski studenti. U sklopu sveučilišta nalazi se 15 studija, školovanje se provodi od preddiplomskog do doktorskog stadija, a na posebno dobrom glasu su društvene znanosti.

 

ŽENE U BEČU

Sustav socijalne skrbi u Austriji, pa tako i u Beču, jedan je od najboljih u Europi i Europska Unija želi ga iskoristiti kao model koji bi se inkorporirao u druge zemlje. Novopečene mame i one koje to tek trebaju postati imaju cijeli niz povlastica, a neka generalna pravila kreću se od toga da osam tjedna prije i osam tjedna nakon poroda ne smiju raditi i da im se u tom periodu isplaćuje 100% plaće pa do toga da im porodiljni može trajati do dvije godine djetetova života, pri čemu se majke i očevi mogu mijenjati i kombinirati tko će biti na porodiljnom.

 

Zaposlenica i mlada mama u dogovoru sa šefom može raditi na pola radnog vremena, i to do djetetove četvrte godine života. Inače, u Beču danas živi 51,5% žena i premda se ne može pohvaliti da su plaće između žena i muškaraca jednake, ovaj grad ima najmanju razliku u plaćama u odnosu na sve druge austrijske gradove, koja iznosi 20%. Bečka gradska uprava zalaže se za ravnopravnost žena, a jedan od pozitivnih primjera svakako je činjenica da od sedam članova bečkog poglavarstva njih pet čine žene. Kada je riječ o ženama i poslovnom sektoru, zanimljivo je da je u Beču sve veći broj poduzeća koja su osnovale žene, čak 48 posto, čime se njihov broj od 1996. udvostručio. Znatno se povećao i broj žena zaposlenih u istraživačkim i razvojnim zanimanjima, a da sami grad dodatno potiče njihovo zapošljavanje, dokazuje i to da prilikom podjele javnih poslova prvenstvo daje onim privatnim poduzećima koja zapošljavanju veći postotak žena.

ZELENI GRAD

Kao nekadašnji centar Habsburškog carstva, smješten između Dunava i pitoresknih brežuljaka, Beč je i dalje grad iznimne ljepote u kojem se spajaju povijest i budućnost. Bogata arhitektura uključuje barokne dvorce s parkovima i općenito ogroman broj zelenih površina – statistike govore da one čine gotovo 50% Beča. Postoji impresivnih 857 parkova za trčanje i 854 dječja igrališta, čime se potiče provođenje vremena u prirodi, u igri ili rekreaciji i općenito – socijalizaciji i relaksaciji. Na cestama je i sve manje automobila, a sve više bicikala. Od 2010. do 2015., promet osobnim automobilima smanjio se za čak 6.3%, dok je promet biciklima u 2016. porastao 6.4% u odnosu na 2015. Razlog tome definitivno je otvaranje novih biciklističkih staza u protekloj godini, kojima je grad Beč poboljšao svoju već iznimno dobru biciklističku infrastrukturu. Ni tu ova zelena priča ne staje – 100.000 tona biološkog otpada godišnje se prikupi u preko 80.000 bečkih kontejnera za biootpad i preradi u kompost najviše kvalitete, koji se zatim po pristupačnim cijenama prodaje Bečanima.

BEČ – KRATKI VODIČ

GDJE ODSJESTI

Od luksuznih hotela do hostela s cool atmosferom – ovaj grad nudi za svakoga ponešto. Tražite li budget friendly opciju, preporučamo Wombats City Hostel (na Naschmarktu ili na Mariahilfer Straße – od 140 kuna po noćenju), sobu ili stan preko Airbnba (od 240 kuna po noćenju). Svidjet bi vam se mogao i Motel One Wien na Westbahnhofu (od 525 kuna po noćenju za dvoje). A jeste li znali da se 75% stanova u Beču iznajmljuje? Bečanima su za unajmiti dostupni privatni, zadružni ili općinski stanovi. Najčešće se ugovor o najmu potpisuje na tri godine, i to kako bi se zaštitio najmoprimac, koji nakon godinu dana može i iseliti, uz tri mjeseca raniju najavu. U mnogo slučajeva dobivate skoro pa prazan stan koji potom morate namjestiti. Što se mičete dalje od centra, cijene logično padaju, pa se studio ili manji stan u samom centru plaća od 700 eura na više, dok ćete u mnogo udaljenijim bečkim ‘bezirkovima’ stan naći i za 400 eura.

The Café Sperl

PRIJEVOZ

Metro je najpopularniji način javnog prijevoza u Beču – i najjeftiniji. Godišnja karta za 365 dana iznosi 365 eura, a osim metroa uključuje i prijevoz tramvajem, busom i vlakom. No, nema ništa ljepše nego provesti proljetne dane pedalirajući po gradu na biciklu. Austrijska prijestolnica može se pohvaliti s preko 1.300 kilometara bicklističkih staza, a bicikl možete i iznajmiti na brojnim gradskim punktovima.

ŠTO RADITI?

Beč je glazbeno srce ovog dijela Europe, pa sve zainteresirane primjera radi u idućim mjesecima očekuju nastupi grupa Bastille (23. veljače), Dave Matthews Band (28.ožujka) i Crystal Fighters (30. ožujka) te pjevača Eltona Johna (1. svibnja), Jasona Mraza (26. veljače) i DJ-a Paula Kalbrennera (8. ožujka).. Također, Bečani su od ispijanja kave napravili kulturu koja sada već traje stoljećima. Prva bečka kavana otvorena je 1685. godine, a uslijedile su i brojne druge, u čijm su atmosferama svoja velika djela stvarali čak i Strauß, Mozart i Beethoven. Zato, ne propustite sjesti u neku od tradicionalnih starinskih kavana ili nekih novih “hipsterskih” destinacija.

The Loos Bar

GASTRO

Što pojesti? Autentičan bečki odrezak u Figlmülleru, koji se smatra domom ovog specijaliteta već više od 100 godina, Sacher tortu u hotelu Sacher, kuglicu sladoleda u Tichyju ili Eis Greissleru na topao proljetni dan… Doručak rezervirajte u Neni am Naschmarkt, a večeru uz lokalno pivo u 7 Stern Braeu pivnici na Spittelbergu.

KAKO PROVESTI VIKEND?

Brojne tržnice vikendom mame Bečane da izađu na svježi zrak, a Naschmarkt je najstarija i najpopularnija. Ovdje se mogu nabaviti delicije sa svih strana svijeta, mnogi subotom sjede tu na doručku (Neni je rado posjećena adresa), a na tržnici je i kultni buvljak koji se održava samo subotom.  Bečane ćete vikendom nerijetko vidjeti kako joggiraju velikim gradskim parkovima, susrest ćete ih i u termama ili na gradskim izletištima, dok su večernji sati rezervirani za druženje s prijateljima po malim kafićima i pivnicama (recimo na Spittelbergu) ili za odlaske u kazalište, kina i u koncerte dvorane.

 

DODATNE ZANIMLJIVOSTI

Iako nije muzej, Haus des Meeres, aqua terra zoološki smješten u flak tornju iz II. svjetskog rata, nezaobilazna je atrakcija, naročito u proljeće. Kada ste već na svježem zraku, posjetite i zoološki vrt dvorca Schönbrunn i zabavni park Prater. Subote su rezervirane za posjet Naschmarktu, najpopularnijoj i najstarijoj bečkoj tržnici. Kupite začine i delikatese sa svih strana svijeta, sjednite na kavu i promatrajte gradsku vrevu ili posjetite kultni buvljak koji se održava samo subotom.

 

The Museumsquartier