Jučer je održano 76. izdanje britanske ceremonije BAFTA u kojoj se dodjeljuju kipići za najbolje domaće i strane filmove. Pobjednik sinoćnje dodjele zasigurno je film ‘Na zapadu ništa novo’ koji je izdominirao u svim važnim kategorijama koje se smatraju pokazateljem za nadolazeću dodjelu Oscara a ujedno je dostigao rekord – u povijesti BAFTA-e nijedan film s nengleskog govornog područja nije osvojio toliko kipića

Sinoć se u londonskom Royal Festival Hallu okupila elita britanske scene zbog dodjele BAFTA filmskih nagrada. Netflixova drama ‘Na zapadu ništa novo’ dobila je nevjerojatnih 14 nominacija, a osvojila sedam kipića što je čini jednim od najpriznatijih filmova u povijesti dodjele BAFTE. Ovaj film pobijedio je u kategorijama za najbolji film, adaptirani scenarij, film koji nije na engleskom jeziku, za režiju Edwarda Bergera, za kinematografiju, zvuk i originalnu glazbu.

Austin Butler koji je glumio u filmu Elvis proglašen je najboljim glumcem, dok je u kategoriji najbolja glumica Cate Blanchett iz filma Tar osvojila nagradu.

Tragikomedija ‘The Banshees Of Insherin’ pomela je konkurenciju u tri kategorije, a osim za najbolji originalni scenarij, najboljim sporednim glumcima proglašen je glumački par Barry Keoghan i Kerry Condon.

Nagradu za najbolji animirani film pokupio je glazbeni fantasy film “Guillermo Del Toro’s Pinocchio”. Avatar je pak dobio nagradu za najbolje specijalne efekte, dok je najboljim dokumentarnim filmom proglašen Navalny.