Michaela Coel proglašena je najboljom glumicom na dodjeli TV nagrada Bafta, nakon što je također osvojila priznanje za scenarij i režiju drame “I May Destroy You”

Michaela Coel (Foto: Tim P. Whitby/Getty Images)

Coel je u nedjelju na svečanosti Bafta TV u Londonu pokupila nagradu za najbolju glumicu, kao i najbolju mini seriju. Nagradu za najbolju mini seriju Coel je posvetila ekipi koja je na njoj radila, koje je nazvala “neopjevanim herojima koji stvaraju sve što vidite, čujete i osjećate”.

U nedjelju su među ostalim pobjednicima bili “Normal People” Paul Mescal, koji je proglašen najboljim glumcem, i plesna skupina Diversity.

Komičar Richard Ayoade bio je domaćin događaja, a neki su nominirani osobno prisustvovali ceremoniji zbog okolnosti, dok su drugi nagrade primili na daljinu.

bafta
Na dodjeli je bilo mnoštvo poznatih, a među njima i upečatljiva glumica Helena Bonham Carter. (Foto: Tim P. Whitby/Getty Images)

Rakie Ayola osvojila je najbolju sporednu glumicu za ulogu u drami “Anthony” kao majka Anthonyja Walkera, koji je ubijen u rasističkom napadu u dobi od 18 godina 2005. godine. Zahvalila je Gee Walkeru “što je imao hrabrosti i snage tražiti od Jimmyja McGoverna da napiše priču vašeg sina i da proslavi osobu kakva je Anthony Walker trebao biti i nikada nije bio”.

Trofej za najbolju pojedinačnu dramu pripao je filmu “Sitting In Limbo” koji je ispričao priču o skandalu Windrush očima Anthonyja Bryana, koji je 50 godina živio i radio u Velikoj Britaniji prije nego što je zadržan i skoro deportiran.

Listu svih pobjednika možete pronaći ovdje.