Dematološka poliklinika Estera, iza koje stoje dr. Maja Kolić i direktorica Ana Volk, dobro je poznato ime čija su posvećenost i kvaliteta u kratkom vremenu postale sinonim za “novu eru dermatologije”.

S Anom Volk ovaj smo put razgovarali o trendovima u estetskoj dermatologiji koje možemo očekivati u 2024.

Možete li nam dati pregled očekivanih trendova u estetskoj dermatologiji i tretmanima ljepote za 2024.? Što možemo očekivati u nadolazećoj godini?

U 2024. očekujem da će se nastaviti pozitivan trend važnosti kvalitete kože. To podrazumijeva zdravu kožu prirodnog izgleda. Popularnost skin boostera će rasti pa će preparati kao što su Profhilo i Belotero Revive biti još popularniji. Dakle, tretmani koji su zdravi za kožu i uljepšavaju je bit će najtraženiji. Od novosti bih istaknula injektibilne koktele polinukleotida i peptida za poboljšanje kvalitete kože. Radi se o meni najdražim tretmanima jer hidratiziraju kožu i smanjuju vidljivost finih linija. Dok je na nekim tržištima velika potražnja za agresivnim laserskim tretmanima za pomlađivanje kože s dugim vremenom oporavka, u Hrvatskoj i dalje očekujem da će najpoželjniji biti tretmani s minimalnim oporavkom. Kada govorimo o tretmanima za poboljšanje kvalitete kože, bitna je redovitost. Briga o koži je poput tjelovježbe, treba ustrajnost: od jednog posjeta teretani nećete dobiti mišiće. To možemo usporediti i s kožom, treba biti redovit i strpljiv, tada je rezultat zagarantiran. Što se proizvoda tiče, jedan veliki modni brand bi upravo trebao izaći s dermatološkom linijom. To će najvjerojatnije pokrenuti trend u kojem će velika imena modne industrije početi ulagati u dermatološke linije. Iako modni brendovi mogu imati medicinsku liniju, čemu sam nedavno svjedočila pri posjetu Monte Carlu, mislim da treba proći neko vrijeme primjene tih proizvoda u praksi da bismo svjedočili učinkovitosti. Nekad se radi samo i jedino o jakom imenu. Sponu između medicine i kozmetike vidim u high tech facial tretmanima za koje vjerujem da će polako osvojiti i europsko tržište, kao što su već osvojili američka i azijska.

Posljednjih godina svjedoci smo porasta potražnje za neinvazivnim zahvatima. Koje inovacije ili napredak možemo očekivati u ovoj domeni 2024.?

Za lijepu kožu i anti-ageing mnogo će se iduće godine spominjati egzosomi. Kako grana anti-ageing industrije, znanosti i medicine strelovito napreduje, uskoro će se pokazati koje su sve mogućnosti egzosoma koji pokazuju dobru sposobnost poticanja regeneracije i obnavljanja tkiva. U idućoj godini će se pojačati primjena egzosoma, iako mislim da će trebati proći barem dvije godine da vidimo za koga su korisni i na koji način ih aplicirati da bi se primjenjivali učinkovito. Usavršavat će se i tehnike apliciranja dermalnih filera. Primjena botoxa će se dalje razvijati i smatram da će primjena u budućnosti biti mnogo šira nego sada. Inovacije se mogu očekivati u načinu primjene, prilagođavanju doza i trajanju botoxa. Svi znamo kojom brzinom se razvija tehnologija i kolika su ulaganja u inovacije pa tako i u industriji lasera očekujemo daljnje inovacije koje skraćuju period oporavka. Mislim da ne možemo niti zamisliti koliko će svi ti, već sada iznimno učinkoviti tretmani koji nas oduševljavaju mogućnostima, postati još bolji, precizniji, napredniji. Zbog toga i jest slogan Estere: Nova era dermatologije. Uistinu se u dermatologiji razvijaju uređaji i protokoli koji su game changeri kada se radi o starenju, ali i zdravlju kože.

Predviđate li integraciju umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija u tretmane ljepote i kako bi to bio utjecaj?

Iako je umjetna inteligencija već dostupna i našla je svoju primjenu u mnogim poljima medicine, njezina uporaba u dermatologiji je relativno nova i ograničena. Vjerujem da će primjena AI u dermatologiji biti sljedeća velika stvar u medicini. Koliko sam upoznata, trenutni tehnološki razvoj usmjeren je prema bolestima kao što su rak kože, psorijaza, atopijski dermatitis i druga stanja i bolesti kože. U estetici se trenutno napredna tehnologija koristi najviše u segmentu uređaja za vizualizaciju koji pomažu liječnicima donijeti što bolje i što više personalizirane odluke o terapiji.

Pandemija je na mnogo načina promijenila ponašanje potrošača. Postoje li trendovi u kozmetičkim tretmanima za 2024. koji odražavaju promjene koje je donijela globalna bolest?

Pandemija je pridonijela većoj popularnosti društvenih mreža, osobito filtera što je dovelo i do poremećaja u doživljavanju sebe i svog izgleda kod mnogih, osobito mladih ljudi. Koriste se filteri za uljepšavanje, žene u stvarnosti žele izgledati onako kako izgledaju s filterima, nametnut je teror kvazi ljepote koji podržavaju poznate osobe sklone ekstremnim transformacijama. To stvara komplekse i nesigurnosti kod, posebice, mladih žena, ali i muškaraca. I zapravo, takvim ljudima treba pomoć psihologa ili psihijatra, a ne estetski tretman. Od tretmana koji su osobito popularni nakon pandemije istaknula bih PRP tretman za jačanje i gustoću kose, koja je mnogima nakon preboljenog covida, postala slabija ili osjetljivija.

Možete li naznačiti revolucionarne tretmane ili tehnike koje su na pomolu 2024. i kako bi mogli promijeniti industriju ljepote?

Bolje se kretati sporo u pravom smjeru, nego brzo u krivom smjeru. Ljudi sve više shvaćaju da nisu bitna instant rješenja koja nerijetko daju brze, ali odveć drastične rezultate. Briga o koži je „neverending journey“. Isto je kao i sa zdravom prehranom, ne možemo je provoditi mjesec dana, potrebna je redovitost. Također, treba proći određeno vrijeme da vidimo učinak, ali to je jedino ispravno. Industriju ljepote će revolucionirati i želja za prirodnim izgledom o čemu svjedoči i sve veća potreba za otapanjem filera te ponovnom i boljom aplikacijom s diskretnim „no trace face“ dojmom.

Što nas čeka novo kad je riječ o tretmanima tijela, koji se trendovi ili tretmani izdvajaju?

Mnogo putujemo, pratimo, istražujemo, educiramo se, testiramo tretmane. Rekla bih da će u Americi iduće godine hit biti pomlađivanje kože tijela high tech laserom. Dakle, ne radi se ni o rješavanju celulita, niti o preoblikovanju tijela nego ženama kojima lice izgleda mladenački, može se i koža tijela moćnim laserom učiniti mladolikom. U Poliklinici Estera koristimo Ultherapy (ultrazvučni uređaj) za podizanje kože stražnjice, trbuha, nadlaktica i natkoljenica, potom se aplicira posebna vrsta dermalnih filera Radiesse kako bi potaknuli sintezu kolagena. Koristimo enzimoterapiju za uklanjanje celulita, masnih naslaga i ožiljaka. Naš glavni tretman za preoblikovanje tijela je Estera fit koji uključuje elektromagnetsku stimulaciju mišića kao savršenu podršku tjelovježbi budući da jedan tretman ima učinak kao 20 tisuća trbušnjaka, te kriokomoru tijela za izlaganje niskim temperaturama u strogo kontroliranim uvjetima koje imaju višestruke dobrobiti za metabolizam, cirkulaciju i ljepotu kože.

S obzirom na vaše veliko iskustvo, što biste savjetovali pojedincima koji žele biti ispred trendova i donositi informirane odluke kada su u pitanju tretmani ljepote?

Unatoč dostupnosti raznih informacija, uvijek posjetite dermatologinju od povjerenja. Slušajte liječnike, budite sigurni da oni i vas slušaju i donosite promišljene odluke. U Poliklinici Estera prije bilo kakvih estetskih zahvata obavezne su specijalističke konzultacije upravo da bi osoba nakon toga imala vremena prespavati, nazvati s eventualnim pitanjima i odlučiti želi li uistinu početi tretmane. To je jedan od pametnih trendova koji prakticiraju skoro svi slavni: imati osobnu dermatologinju ili dermatologa i redovito ih posjećivati. Danas su npr. dermatolozi Kim Kardashian, Hailey Bieber ili pak Marthe Stewart i sami postali zvijezde. Uvijek kod odabranog liječnika možete provjeriti točnost informacija kojima nas bombardiraju sa svih strana.

Kao vlasnica jedne od vodećih Poliklinika, što mislite koji su ključni čimbenici kada netko traži tretmane ljepote ili estetske zahvate?

Očekivanja od estetskih zahvata trebaju biti realna. Ne brzati nego promisliti, odabrati kvalitetu, biti realan u mogućnostima, težnjama i željama. Ključno je, uvijek ponavljam, izabrati stručnu dermatologinju s iskustvom u koju imamo povjerenja. Uvijek je zdravlje ispred ljepote. Svakako treba redovito raditi preporučene preventivne preglede za svoju dob. Kada ste zdravi, bit ćete ljepši. Koža nam svašta govori o stanju našeg tijela, nije cilj zamaskirati te znakove nego otkriti uzrok pojavljivanja. Osim toga, bitno je opušteno pristupiti svemu. Opuštenost je općenito bitna, smanjuje bore mrštilice.

Kako zamišljate budućnost estetske dermatologije i industrije ljepote u cjelini i kakvu ulogu u oblikovanju te budućnosti očekujete za Polikliniku Estera?

Životni vijek se produljuje, demografska slika Zapada se mijenja – živimo dulje, u mirovinu odlazimo kasnije, manje djece rađamo. Medicina strelovito napreduje. Utjecaj na estetiku vidim upravo u činjenici da ćemo dulje živjeti i raditi pa ćemo se trebati, laički rečeno, dobro održavati i fizički i mentalno, ali i estetski. Optimistična sam, pa se veselim tim promjenama i vjerujem da će ih pratiti poboljšanje standarda zdravstvene skrbi te opće kvalitete života za sve generacije. Ono što mislim da se će se u budućnosti još više vrednovati jest osobni pristup, povjerenje i kvaliteta. Estera je nastala iz prijateljstva dr. Maje Kolić, dermatologinje i mene, poduzetnice. Naša je prednost poslovna organizacija: doktorica sve vrijeme i pažnju posvećuje isključivo pacijentima i daljnjem usavršavanju znanja, dok se ja brinem za poslovni dio. I složne smo da će i u budućnosti najvažnija biti zadovoljna pacijentica.

 

Foto: @dajavisuals