Do sada smo već izdvojili naše gastronomske favorite, od plant based restorana, pekarnica, slastičarna i različitih afterwork mjesta. Danas izdvajamo još jedan, pohvale vrijedan restoran koji se nalazi u srcu Zagreba – Alternativa bistro.
Alternativa restoran otvoren je krajem prošlog ljeta, a priča iza njega nam je jako zanimljiva. Vlasnica i pokretačica bistroa je Venezuelka Mariangel Cristina Perez, žena koja se zaljubila u Hrvatsku, a posebno u našu dragu metropolu u kojoj je ostvarila jedan od svojih najvećih snova – otvoriti restoran. O poduzetništvu je učila od svoje obitelji i stekla znanje i vještine koje joj danas puno pomažu u vođenju restorana.
Cijela zamisao bistroa može se iščitati već iz samog imena – Alternativa. Mariangel je htjela Zagrepčanima pružiti mogućnost raznolikog odabira, pružiti mjesto koje će nuditi opcije za apsolutno sve. Upravo ta raznovrsnost se vidi i iz samog pogleda na jelovnik. U ponudi imaju low carb jela, no ona ne čine kompletni jelovnik.
“Kod nas postoji opcija baš za svakoga – za sve one koji uživaju u hrani, za sve one koji paze na unos kalorija, za sve one koji jedu gluten free namirnice i za sve one kojima meso nije prva opcija s obzirom da imamo i mesni i riblji meni. Također, kod nas postoji i desert koji je u potpunosti gluten i sugar free, tako da su dobrodošli i svi oni koji se žele zasladiti ali pritom ne žele brojati kalorije”, rekla nam je Mariangel.
Iako se radi o mjestu koje nudi raznolika jela koja će zadovoljiti i najkritičnije nepce, u Alternativu možete doći i kada želite uživati samo u dobroj kavi ili koktelu. Kavu nabavljaju iz Venezuele, a mogu se pohvaliti i dobrom vinskom kartom.
Alternativa već sada nudi sjajan izbor jela i pića, no kao što su nam otkrili, ne planiraju stati samo na tome. Želja im je u skorije vrijeme restoran profilirati u omiljeno mjesto Zagrepčana i svih koji se tako osjećaju za doručak ili brunch, a u budućnosti planiraju uklopiti i jela Južne Amerike.
Ta Venezuelanska i Južno Američka egzotičnost koja prevladava cijelim prostorom i interijerom bili su glavna inspiracija prilikom uređenja.
“Prva inspiracija je bila džungla, poveznica s Venezuelom i dašak egzotike. Svakako je bilo važno uklopiti interijer s predivnom starogradskom ulicom Vlaškom u kojoj se nalazimo. Za interijer s kojim smo izuzetno zadovoljni zaslužan je dizajner Nedeljko Mikac Cak koji je ispunio sva naša očekivanja. S obzirom na to da je prostor bio potpuno neuređen, bilo je potrebno puno strpljenja, volje i truda, no kada nešto žarko želiš onda ćeš sve napraviti da to i uspije”.
“Ono što bismo voljeli napomenuti je tapeta na ulazu restorana koja prikazuje rijeku Orinoko u Venezueli i savršeno se stopila s ostatkom interijera. Lokacija je točno ono što smo tražili – mala, starogradska ulica posebnog šarma u strogom centru grada”.
Upravo su taj interijer i priča iza restorana ono što privlači goste i što im prvo zapne za oko. U Alternativu dolaze apsolutno svi, oni koji paze na kalorije, oni koji jedu isključivo gluten free namirnice i oni koji su željni kvalitetne hrane s malo drugačijim konceptom.
“Ono što naše goste uvijek oduševi je naša vlasnica, koja je gotovo uvijek prisutna u restoranu i svakome gostu zaželi toplu dobrodošlicu uz Istarsku kapljicu po kojoj smo poznati jer smo jedini koji ju poslužujemo u Zagrebu. I za kraj želimo reći da su kod nas baš svi dobrodošli te smo sigurni da će svatko pronaći nešto za sebe”, zaključili su iz Alternative.
Ovaj šarmantni restoran možete posjetiti na adresi Vlaška 35 i saznati zašto je ovo novo it mjesto u gradu.
Foto i video: Alternativa bistro