Prvo su s nama podijelile kućnu pripremu fantastičnog espresso martinija, zatim smo naučili koji keksi idu najljepše uz jutarnju kavu, a danas nam cure iz Karibu Kaaawe donose recept za ukusan tiramisu. I to veganski.

Ovaj su recept osmislile u suradnji s food blogericom i fotografkinjom @foodoris. Skuhajte si kavicu i pripremite se na zanimljivu vegansku tiramisu avanturu.

“Nećete požaliti ako pružite priliku ovom super jednostavnom veganskom tiramisuu s jagodama u čaši. Tiramisu mi je oduvijek bila omiljena slastica, možda zato što sadrži kavu? Probavala sam razne varijante i imala nekoliko pokušaja veganiziranja ove slastice no niti jedan nije bio skroz uspješan. Zadatak mi je razviti recept koji će zbilja biti jako sličan originalu. Do tada, ovo je odlična varijanta koja nalikuje originalu iako je servirana u čašama. Jagode možete ili ne morate dodati, no svakako ih preporučujem jer daju osvježavajući kick.
A bez kave nema tiramisua! Skuhajte pravu, jaku kavu jer je ona zbilja bitna stavka ove slastice. Ja sam koristila od @karibu_kaaawa house blend koji je odličan!”

Sastojci za dva serviranja:

• 1 šalica indijskih oraščića
• 2-3 žlice agavinog sirupa (ili javorovog)
• 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
• 1/2 šalice kreme od kokosa (kruti dio iz konzerve kokosovog mlijeka)
• prstohvat soli
• svježe cijeđeni sok pola limuna
• 1/2 žličice ekstrakta vanilije
• keksi po želji (koristila sam digestive*, otprilike 2.5-3 keksa po serviranju)
• jaka kava (možete dodati i malo ruma)
• svježe jagode (cca. 4 srednje veličine)

*digestive keksi imaju specifičan okus i pod zub se osjete vlakna. Probajte s nekim neutralnijim keksima ako vam se ne sviđa ovaj tip keksa.

Priprema:

1. Indijske oraščiće namočiti preko noći. Idući dan ocijediti, oprati i staviti u blender sa sirupom, uljem, kremom od kokosa, soli, sokom limuna i vanilijom. Izmiksati u gustu kremu bez grudica. Prebaciti u posudu i staviti u hladnjak da se malo ohladi i stisne. Možete pustiti da se skroz stisne ili samo malo (cca. 30 minuta do sat vremena) pa koristiti dalje po receptu. Krema će se u hladnjaku stisnuti nakon otprilike četiri sata.
2. Skuhati jaku kavu i pustiti da se malo ohladi. Dodati ruma i umočiti kekse. Kekse malo natrgati i staviti u čašu za serviranje, preliti s malo ohlađene kreme, dodati svježe jagode te ponoviti još jednom postupak.
3. Posipati kakao na vrh i staviti u hladnjak na stiskanje minimalno četiri sata.

 

Foto: @foodoris_