Složit ćete se s nama kad kažemo da je postalo nemoguće popratit sve aktualne TikTok trendove, ali moramo priznati da nam oni koji se tiču konstruktivnih ideja – uvijek zaokupe pozornost. Tako se ovog puta radi o izazovu koji je tu kako bi vam pomogao uštedjeti novac, bez da to osjetite na svom kućnom budžetu!

Naime, $5 Challenge kombinira elemente “sreće” i štedljivosti te iako na prvi pogled izgleda neozbiljno, može popraviti vaš budžet. Ako je za vjerovati TikToku i brojnim kreatorima koji se kunu u ovaj način štednje, $5 Challenge funkcionira tako da kad pronađete zagubljenu novčanicu ili kovanice, istu pospremite u kasicu, a ne u novčanik za daljnje trošenje.

S gotovo sedam milijuna objava na temu, čini se da ovaj izazov funkcionira jer je ideja poprilično jednostavna te ne iziskuje odvajanje određene svote novaca iz aktualnog budžeta, već jednostavno zagubljeni višak koji pronađete tretirate kao nešto što se ne troši. Isto tako, u izazov ulaze i prihodi poput poklona u vidu novaca, napojnica imate li takvo radno mjesto, doslovno sve što nije dio vaše redovne plaće.

@livinlifeonabudget My first year completing the $5 savings challenge. #savingschallenge #savings #5dollarsavingschallenge #2023 #budget #budgeting #budgetwithme #countingcash #debtfree #debtfreejourney ♬ original sound – Livin’ Life On A Budget

Kao najveću prednost ovog izazova kreatori ističu da nije potrebno smanjivati potrošnju niti pokretati dodatne izvore prihoda, a neki kreatori javno su podijelili iznose koje su na ovaj način uštedjeli. Primjerice, oni koji rade u noćnim klubovima kao konobari ili barmeni uštedjeli su oko tisuću dolara.

@tiffanychayla$5 saving challenge♬ original sound – tiffanychayla

Prema riječima stručnjakinje za financije Jennifer Dohm, iz financijske aplikacije Chime, ovaj izazov nije samo zabavan već i koristan jer nas uči kako se i manje svote s vremenom mogu pretvoriti u one značajnije, a tu je i element boljeg i odgovornijeg upravljanja novcem. Stoga, bez obzira na to imate li posao koji uključuje napojnice ili ne, ovo je izazov kojem se svi mogu pridružiti jer svima se dogode zagubljeni novci po džepovima jakna, torbica i slično.

Pa, sljedeći put kad “pronađete” novac, jednostavno ga pospremite i ignorirajte te za godinu dana izbrojite koliko ste na taj način uštedjeli. Iznos bi vas mogao iznenaditi!

Foto: Unsplash, TikTok