Koliko puta vam se u životu dogodilo da jednostavno ne znate gdje je „nestala“ plaća koja je stigla prije nekoliko dana? Priznajte, barem jednom, a vjerujemo i više puta. U današnjem svijetu kada inflacija vlada u svim aspektima, novac se puno brže topi, stoga je bitno u svakom trenutku znati kamo točno „odlazi“

Međutim, iako su financije nerijetko izvor stresa, tehnologija nudi rješenje koje može olakšati upravljanje osobnim budžetom. Naime, postoji velik broj financijskih aplikacija za praćenje troškova koje su se pokazale sjajnim alatom za dugoročno ili kratkoročno upravljanje novcem, a vrlo su jednostavne i prilagođene prosječnom korisniku. Aplikacije uglavnom omogućuju jednostavno praćenje prihoda, rashoda, štednje ili investicija, a moguće je i postavljanje dugoročnih financijskih ciljeva. Potaknuti time, kako bismo vam olakšali odabir najbolje aplikacije, u nastavku smo izdvojili nekoliko favorita.

 

Spendee

Ovo je aplikacija koju koristi preko 3 milijuna korisnika, a to je samo jedan od pokazatelja njezine praktičnosti i funkcionalnosti. Naime, aplikacija nudi kategorizaciju troškova, mogućnost fotografiranja, pregled infografika, izradu proračuna i prijedlog prilagođavanja dnevnog budžeta . Također, ima i opciju podsjetiti vas ako neke račune niste platili ili ste pak prekoračili dnevni limit potrošnje.

YNAB

Za razliku od prethodne, ova aplikacija je nešto kompleksnija, ali samo zato što nudi velik broj funkcija. Aplikaciju je moguće sinkronizirati s bankovnim računom, a izvrsna je za detaljno praćenje financija, kao i za potencijalna financijska planiranja. Također, You Need A Budget bazirana je na edukaciji korisnika o financijskim navikama. To znači da će osim praćenja prihoda i potrošnje, korisnike pokušati naučiti kako bolje pristupati novcu. Aplikacija ima besplatni probni rok, stoga je bez razmišljanja isprobajte.

Thriv

I ova aplikacija nudi standardne karakteristike praćenja financija, ali ono po čemu se najviše ističe je opcija postavljanja ciljeva. Naime, moguće je primjerice kao cilj postaviti kupnju automobila, unijeti željeni budžet, a onda će vam aplikacija reći koji je izgledni period za uštedu i koliko je novaca mjesečno potrebno odvajati kako biste ostvarili svoj cilj. Neki ovu aplikaciju zovu „kasicom prasicom“ upravo zbog mogućnosti virtualne štednje. Nama se ovo čini kao zgodna opcija koju svakako želimo isprobati.

Money Manager

Money Manager je jedna od najpopularnijih aplikacija ove vrste s čak 5 milijuna korisnika diljem svijeta. MM bilježi vaše osobne i poslovne financijske transakcije, generira izvješća o potrošnji, arhivira dnevne, tjedne i mjesečne financijske navike te tako omogućuje planiranje budžeta. Jednostavna je za upotrebu, a ima pregršt sjajnih funkcija.

 

Daily Pay

Daily Pay ili Daily Pocket je jednostavna aplikacija s bazičnim funkcijama koje rade posao. Možete unijeti mjesečni budžet te bilježiti troškove, a aplikacija će umjesto vas na kraju dana ili mjeseca izračunati koliko ste potrošili. Bez obzira na to što ne obiluje s naprednim funkcijama, ova aplikacija pokazala se dobrom za početnike kada je riječ o upravljanju financijama.

Money Lover

Ova aplikacija omogućuje vam praćenje novaca na bankovnom računu, ali vodi računa i o gotovini. Sjajna je opcija što kupnjom premium opcije možete skenirati i automatizirati troškove, te povezati svoje račune s aplikacijom.

Good Budget

Good Budget je idealna aplikacija za parove koji dijele prihode i troškove. Naime, moguće je kreirati zajedničke troškove, ali i sve zasebno kategorizirati te personalizirati sukladno stilu života. Isto tako, određene troškove je moguće i sinkronizirati s partnerom što znači da će vaš partner odmah znati koliko je ostalo budžeta za kupnju primjerice prehrambenih proizvoda.

Foto: Unsplash, Pexels