Predmenstrualni sindrom, iliti PMS, dosadna je pojava s kojom se susreće gotovo svaka žena, a karakterizira ga niz fizičkih, emocionalnih i psiholoških simptoma danima ili tjednima prije menstruacije.

Naime, PMS stiže kao rezultat hormonalnih promjena uslijed ciklusa, a određeni simptomi mogu uvelike utjecati na našu produktivnost i opće raspoloženja tijekom tih dana. Stoga, kako biste ih minimalizirali, dobro je znati nekoliko sasvim jednostavnih, a učinkovitih trikova kojima ćete pobijediti “PMS groznicu”.

Prvi i osnovni korak jest slušati svoje tijelo i pružiti mu ono što treba – fizički i mentalno. Za početak, redovita tjelovježba, koliko god zvučala kao klišej, čini čuda jer endorfini koje tijelo ispušta tijekom vježbanja mogu ublažiti bolove i popraviti raspoloženje. Međutim, to ne znači da morate tijekom ići na intenzivne treninge ili započinjati nešto što dosad niste, dovoljne će biti lagane šetnje, trčanje ili pak jutarnja rutina joge.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kezia Rose Cook (@keziacook)

Isto tako, sljedeći bitan faktor je prehrana. Tijekom PMS-a sugerira se konzumiranje hrane bogate magnezijem poput orašastih plodova, tamne čokolade ili zelenog lisnatog povrća jer je magnezij sastojak koji može smanjiti grčeve i poboljšati raspoloženje. S druge strane, preporuka je izbjegavati šećer i kofein jer oni mogu pojačati zadržavanje vode i osjećaj napetosti. Stoga, jede li vam se čokolada, birajte zdravije alternative koje će dobro utjecati na vaše stanje.

Zatim, opuštanje je ključno, a u tom kontekstu predlažemo toplu kupku s par kapljica lavandinog ulja. Ako nemate kadu, ručnik natopite s toplom vodom i lavandinim uljem te ga stavite kao oblog na trbuh. Rezultat će također biti opuštajući.

E sada, za one dane kad vam PMS donosi emotivne valove, razgovor s prijateljicom ili pisanje dnevnika može pomoći da ispustite nagomilane emocije. Pisanje dnevnika općenito je jako dobar i koristan ritual za mentalno zdravlje, pa zašto i bez obzira na PMS ne biste započeli s ovom odličnom aktivnošću?

Na kraju, prirodni dodaci poput magnezija, vitamina B6 ili čajeva od biljaka kao što su ashwagandha ili ginko biloba mogu olakšati simptome, baš kao i odgovarajuća količina sna koja će omogućiti da nadoknadite energiju koju vam PMS oduzima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Stevenson (@miastevenson)

Foto: Instagram/@hannaschonberg