U posljednjih nekoliko godina, true-crime podcasti osvojili su svijet. Njihova kombinacija šokantnih priča, nevjerojatnih misterija i ljudske znatiželje stvorila je globalnu opsesiju zločinima i neriješenim slučajevima 

Dok nas fikcija može uvući u svjetove koji ne postoje, true-crime nas suočava s mračnom stvarnošću koja često nadmašuje najluđe scenarije. U trenutku kad pritisnemo “play”, ulazimo u priče toliko nevjerojatne, a ipak istinite – priče o ljudskoj prirodi, zločinu i pravdi. Ako volite napetost i intrigantne zaplete, ali želite i realne prikaze stvarnih događaja, ovi podcasti su savršen izbor za vas.

Donosimo nekoliko true-crime podcasta kojima trebate dati šansu, bilo da ste dugogodišnji fan ovog žanra ili tek ulazite u svijet zločina i misterija.

“Serial”

“Serial” je istraživački novinarski podcast koji vodi Sarah Koenig, a svaka sezona donosi jednu stvarnu priču razrađenu kroz više epizoda. Podcast su kreirale Koenig i Julie Snyder u suradnji s emisijom “This American Life”, a od 2020. godine produkciju vodi The New York Times.

Prva sezona, koja je postala pravi fenomen, bavi se slučajem ubojstva Hae Min Lee, 18-godišnje srednjoškolke iz Baltimorea. Druga sezona istražuje priču o američkom vojniku Boweu Bergdahlu, koji je bio talac talibana pet godina, a kasnije optužen za dezerterstvo. Treća sezona ulazi u pravosudni sustav istražujući slučajeve unutar pravosudnog kompleksa u Clevelandu. Četvrta sezona, koja je započela u ožujku ove godine, bavi se povijesti zatvora u Guantanamo Bayu. “Serial” je postao jedan od najpopularnijih podcasta na svijetu, rangirajući na prvo mjesto iTunesa prije premijere, a dosad je preuzet više od 340 milijuna puta.

“My Favorite Murder”

Za ljubitelje true-crimea koji vole dozu humora, “My Favorite Murder” nudi savršenu kombinaciju strašnih zločina i komičnih komentara. Podcast vode američke komičarke Karen Kilgariff i Georgia Hardstark. Prva epizoda objavljena je u siječnju 2016., a podcast se brzo probio na ljestvice popularnosti, dosegnuvši treće mjesto na iTunesu u travnju 2018. Podcast svakog mjeseca bilježi oko 35 milijuna preuzimanja. Podcast se sastoji od priča o stvarnim ubojstvima, zločinima ili povijesnim događajima koje obje voditeljice naizmjenično iznose, uz duhovite komentare i reakcije. Njihov ležeran stil, uz dozu humora, čini ga jedinstvenim među true-crime podcastima, a emisija je surađivala s mnogim drugim popularnim podcastima i ugostila poznate ličnosti.

“Casefile” 

“Casefile” je australski true-crime podcast koji se prvi put emitirao u siječnju 2016., a vodi ga anonimni voditelj iz Australije. Epizode su objavljene obično subotom tijekom tri uzastopna tjedna, s bonus epizodom četvrti tjedan. Podcast se bavi riješenim ili neriješenim kriminalnim slučajevima, često uključujući poznata ubojstva i serijske zločine. 

Za razliku od sličnih podcasta, “Casefile” je u potpunosti scenaristički pripremljen, a naracija se oslanja na izvorne policijske dokumente, izjave svjedoka i medijske izvještaje. Podcast je osvojio brojne nagrade i popularan je globalno, a posebno se ističe zbog detaljnog istraživanja i ozbiljnog tona.

“Morbid”

“Morbid” je podcast koji kombinira sve što ljubitelji true-crimea vole – mračne priče, humor i solidna istraživanja. Voditeljice Ash i Alaina donose zanimljive i ponekad jezive slučajeve na način koji ih čini dostupnima, ali ne i previše zastrašujućima. Ako volite misterije, serijske ubojice i paranormalne priče, “Morbid” je podcast koji ne smijete propustiti.

“Someone Knows Something”  

“Someone Knows Something” kanadski je podcast koji vodi nagrađivani redatelj i pisac David Ridgen, a prvi put objavljen je u ožujku 2016. godine. Podcast istražuje neriješene kriminalne slučajeve kroz više epizoda koristeći istraživačko novinarstvo. Svaka sezona fokusira se na različite slučajeve nestalih osoba ili neriješenih ubojstava, od nestanka petogodišnjeg dječaka Adriena McNaughtona 1972. do ubojstva Kerrie Ann Brown 1986. godine. Podcast je poznat po detaljnoj istrazi i emotivnim pričama, a do danas je objavljeno osam sezona. “Someone Knows Something” uvjerljivo prikazuje koliko su stvarni zločini često bolni i komplicirani, ali i nadu da se istina jednog dana može otkriti.

 “Dr. Death”  

“Dr. Death” je popularni podcast u produkciji Wonderyja koji istražuje slučajeve teškog medicinskog nemara. Voditeljica i novinarka Laura Beil prvi put je predstavila podcast 4. rujna 2018. godine. Prva sezona prati priču Christophera Duntscha, neurokirurga iz Teksasa, koji je osuđen zbog ekstremnog nemara nakon što je 31 pacijent zadobio ozbiljne ozljede tijekom operacija, a dvoje pacijenata je preminulo. Druga sezona istražuje slučaj Farida Fate, hematologa i onkologa osuđenog za davanje kemoterapije pacijentima koji nisu imali rak ili čija bolest nije zahtijevala takvo liječenje. Treća sezona bavi se Paolo Macchiarinijem, švicarsko-talijanskim kirurgom poznatim po istraživačkoj prevari i neetičnim eksperimentima koji su rezultirali smrću više pacijenata. “Dr. Death” zastrašujuće pokazuje što se događa kad sustav ne funkcionira i kada najranjiviji postaju žrtve.