”True crime” jedan je od onih žanrova kojeg se jednostavno ne možemo zasititi, a sve zato što je riječ o istinitim pričama koje nas uvode u pozadinsku situaciju bizarnih događaja. 

Neki od dobro znanih popularnih podcasta su primjerice ”Serial”, pionirski podcast o stvarnim zločinima koji pruža uvid u istraživačko novinarstvo i neke od najstrašnijih američkih zločina. Isto tako, pod vodstvom Pandy Sykes u suradnji s dobrotvornim organizacijama Locate International i Missing People,  podcast ”The Missing” istražuje slučajeve nestalih osoba, a volite li ovaj žanr, zasigurno ste čuli i za Guardianov podcast ”Can I tell you a secret?” koji se bavi cyberstalkanjem koje je izazvalo kaos na internetu i uništilo živote brojnih ljudi.

Međutim, osim svima poznatih ”true crime” podcasta, mi smo u nastavku izdvojili i nekoliko novijih, zanimljivih izdanja koje možda još uvijek niste poslušali!

The Lady Vanishes

Tema podcasta je misteriozni nestanak Marion Barter iz 1997., bivše supruge velikana australskog nogometa Johnnyja Warrena. Naime, bizarni uvjeti njezina nestanka (posljednji put je viđena kako ulazi u avion na godišnjem odmoru) pomno se analiziraju kroz razgovore s najbližima. Neki od sugovornika su prijatelji, djeca, bivši profesori, koji zajedno s istražiteljima pokušavaju odgonetni što se zapravo dogodilo.

The Deck

Ovaj podcast bavi se zanimljivom praksom koja policiju potencijalno dovodi do korisnih informacija. Naime, saznajemo da su lica u nekim od poznatih kartaških igara zamijenjena licima nestalih i ubijenih osoba. Zatim su karte distribuirane po zatvorima, a sve s nadom da bi zatvorenici mogli otkriti zataškane informacije. Podcast se u svakoj epizodi bavi novim neriješenim slučajem koji se pokušava riješiti upravo putem ”The Decka”.

The Godmother

Eunice Carter bila je jedna od prvih crnkinja koja je obnašala dužnost tužiteljice u Sjedinjenim Američkim Državama. Podcast detaljno opisuje život i nasljeđe ove žene koja je najviše zapamćena po suđenju jednom od najozloglašenijih mafijaša 30-ih godina prošlog stoljeća, Luckyju Lucianu.

Murder 101

Rad ”građanskih detektiva” često se smatra neučinkovitim, ali ovaj put doveo je do otkrića serijskog ubojice. Podcast prati priču u kojoj je glavni protagonist Alex Campbell, profesor u malom gradu pokraj Tennesseeja, koji je učenicima zadao istražiti niz lokalnih, nikad riješenih, ubojstava iz 1980-ih. Učenici su započeli s istraživanjem i intervjuiranjem te su na kraju – identificirali ubojicu.

Foto: Unsplash, Pexels, Apple, Spotify, iHeart