Ako ste pogledali The Tinder Swindler, možda vam je prošlo kroz glavu da je riječ o jednoj nevjerojatnoj priči. Međutim, češća je nego što mislimo – a ove true-crime serije i filmovi su dokaz

Svi pričaju o true-crime Netflixovom dokumentarcu The Tinder Swindler, što ne čudi nikoga tko je pročitao informaciju da je smješten na top 10 najgledanijih filmova u 92 zemlje, a kod nas je u top 3 otkad se pojavio.

Nevjerojatna priča govori o iskustvima nekoliko žena s karizmatičnim “Simonom Levievom”, šarmantnim bogatim nasljednikom kojeg su upoznale na Tinderu. Simon je prevario žene obećavajući luksuzni životni stil, govoreći im da su žene njegovog života ili “prave prijateljice”, sve kako bi od njih zatražio goleme količine novca kako bi mu navodno pomogle da se izvuče iz životne opasnosti, a zatim je na kraju nestao s njihovim novcem. I nastavio dalje varati na isti način.

Film zaokupira pažnju jer uvijek mislite da se vama to nikako ne bi moglo dogoditi, ali i zato što je “Simon Leviev” još uvijek slobodan čovjek. Međutim, ovo nije jedina takva sudbina koja je doživjela svoju ekranizaciju, pa ako vam ste zaintrigirani za ovakav tip žanra, provedite vikend uz neki od ovih true-crime priča!

The Puppet Master

Nedavno objavljeni dokumentarni true-crime film prati prevaranta Roberta Hendy-Freegarda koji je uspio godinama manipulirao žene i jednog muškarca. Trodijelna serija opisuje kako se Freegard pretvarao da je špijun dok je odvlačio žene od njihovih obitelji, a zatim ih manipulirao i kontrolirao, te im praznio bankovne račune (riječ je o više milijuna funti). Neke od njegovih žrtava odbile su surađivati s policijom jer ih je uvjeravao da su policajci dvostruki agenti koji ih žele povrijediti.

Lords of Scam

Uspon i krah prevaranta koji su prevarili sustav kvota ugljika EU-a i stavili milijune u džep dokaz je da ljude, ali i sustav, možeš varati doslovno na bilo čemu. Priča o ovim lordovima će vam se svidjeti jer su se okrenuli i jedan protiv drugoga.

Dirty John

Ukratko, Tinder Swindler Simon Leviev pomalo je i John. Dirty John također priča priču o čovjeku koji je varao i lagao svoje najbliže i izgradio lažnu osobnost za koju su vjerovali da je ona zapravo. Ovo je drama, ali postoji i dokumentarna verzija pod nazivom Dirty John: The Dirty Truth. Netflix je sada u pregovorima i da The Tinder Swindler pretvori u film – kako to obično biva s provjerenim narativima.

Dirty John se bazira na istinitoj priči o životu Johna Meehana, prevaranta. Upoznao je Debru Newall na web-stranici za upoznavanje i rekao joj da je liječnik, što nije bio. Njihova je veza vrlo brzo postala intenzivna, a ubrzo je uvjerio Debru da prekine kontakt sa svojom obitelji, sve dok se klupko nije počelo odmotavati. Da vam ne “spojlamo”, gledajte.

Fyre: The Greatest Party That Never Happened

Ovdje je riječ o ljubavi prema dobrom druženju i prevari koja je jedna od najpoznatijih. Riječ je o Fyre festivalu, najvećem koji je svijet ikada vidio, na prekrasnom otoku na Bahamima. Promotivne reklame najavljivale su ga s prekrasnim modelima, zabavama i odličnom hranom, a ljude su dočekale katastrofalne scene bez ikakvog stvarnog festivala. Ovaj dokumentarac govori o tome što se zaista dogodilo i rasvjetljava odu dosta bizarnu priču.

Inventing Anna

Riječ je o zaista jednoj od iščekivanijih true-crime drama. U seriji glumi glavnu ulogu nosi Julia Garner kao Anna Sorokin, sada poznata prevarantica koja je živjela luksuznim životom pretvarajući se da je bogata njemačka nasljednica po imenu Anna Delvey. Varala je prijatelje, banke, hotele i elitu New Yorka između 2013. i 2017., a priču pratimo iz perspektive novinara koji istražuje Annu.

Made You Look: A True Story About Fake Art

Istinita priča o lažnoj umjetnosti prati događaje najvećeg slučaja umjetničke prijevare u američkoj povijesti. Redatelj Barry Avrich nam donosi priču kada su Knoedler & Company nesvjesno kupili i prodali lažna djela slavnih umjetnika. Prestižna galerija Knoedler zatim je prodala umjetnine kolekcionarima i svjetskoj eliti, u ovoj nevjerojatnoj priči o genijalnoj prijevari vrijednoj 80 milijuna dolara za koju su svi htjeli vjerovati da je stvarna.

 

Foto: Netflix