Održavanje čiste i zdrave kose jedan je od osnovnih koraka u svakodnevnoj rutini njege. No koliko bismo često zapravo trebali prati kosu

Dok neki savjeti sugeriraju da rjeđe pranje može pomoći u očuvanju prirodnih ulja kose, predugo odgađanje pranja može dovesti do različitih problema. 

Istina je da pranje kose treba prilagoditi individualnim potrebama, a učestalost pranja može varirati ovisno o tipu kose, načinu života i okolišnim čimbenicima. Dok je nekima dovoljno prati kosu jednom ili dvaput tjedno, drugi će možda trebati češće pranje da bi održali kosu i vlasište zdravima. 

Foto: Unsplash

U nastavku donosimo detaljan vodič sa znakovima koji vam mogu pomoći prepoznati da ne perete kosu dovoljno često:

Masno vlasište i kosa koja se brzo masti

Jedan od najjasnijih znakova da je vrijeme za pranje kose je pojava masnog vlasišta. Ako primijetite da vam se kosa već nekoliko sati ili dan nakon pranja počinje mastiti, to je signal da je vašem vlasištu potrebno čišćenje. Masno vlasište nije samo estetski problem – ono može uzrokovati začepljenje folikula dlake, što može dovesti do niza problema, uključujući perut, iritaciju i čak opadanje kose. Uz to, masna kosa gubi svoj prirodni volumen i postaje teška, beživotna i sklona da izgleda neuredno.

Svrbež, crvenilo i iritacija vlasišta

Svrbež je neugodan, ali vrlo čest simptom koji ukazuje na to da vlasište nije dovoljno čisto. Nakupljanje prljavštine, sebuma (prirodnih ulja koje luči vlasište) i ostataka proizvoda za kosu može stvoriti sloj na koži koji potiče iritaciju. Svrbež je često praćen crvenilom i može biti popraćen malim prištićima ili osipom, što dodatno ukazuje na to da vlasište nije u optimalnom stanju. Ako se ovakvi simptomi često javljaju, možda je vrijeme da promijenite rutinu pranja i povećate učestalost pranja kose.

Kosa izgleda beživotno, bez volumena i sjaja

Prirodno, kosa bi trebala biti puna života, s volumenom i zdravim sjajem. No kad kosa izgubi svoj prirodni izgled i postane beživotna i mlitava, to je znak da je opterećena prljavštinom i masnoćom. Takva kosa nema elastičnost, lako se lomi i gubi svoj prirodni sjaj. Ovo je poseban problem za osobe s tankom kosom, jer masnoća može dodatno otežati vlasi, čineći kosu ravnom i bez volumena. Pranje kose omogućuje uklanjanje viška ulja i prljavštine, vraćajući kosi njen prirodni sjaj i punoću.

Foto: Unsplash

Neugodan miris kose

Kosa je poput spužve koja upija različite mirise iz okoline, bilo da se radi o mirisima hrane, dima ili znoja. Ako primijetite da vam kosa ima neugodan miris, a niste koristili proizvode sa snažnim mirisom ili bili izloženi jakim mirisima, to može biti znak da je vrijeme za pranje. Neugodan miris najčešće je posljedica nakupljanja znoja i sebuma na vlasištu, ali može biti i pokazatelj da je vlasište pod stresom zbog prekomjernog nakupljanja prljavštine i bakterija. Redovito pranje pomaže u održavanju svježine i sprječava pojavu neugodnih mirisa.

Pojava peruti i ljuskanje vlasišta

Perut je često povezana s nedovoljnom higijenom vlasišta. Kad se prljavština, sebum i odumrle stanice kože nakupljaju na vlasištu, stvaraju idealne uvjete za rast gljivica koje uzrokuju perut. Perut može biti suha i ljuštiti se, ili masna i formirati žućkaste naslage na vlasištu. U oba slučaja, pravilna higijena ključna je za kontrolu i smanjenje peruti. Pranje kose ne samo da uklanja ove naslage već i pomaže u održavanju zdrave ravnoteže vlage i ulja na vlasištu.

Gubitak kose 

Neredovito pranje kose može dovesti i do njezinog opadanja. Nakupljanje sebuma, prljavštine i odumrlih stanica kože na vlasištu može začepiti folikule vlasi, što može oslabiti kosu i uzrokovati njezino opadanje. Osim toga, nakupljanje mikroorganizama može izazvati upale koje dodatno pogoršavaju ovaj problem.