Kosa koja sporo raste prava je noćna mora za mnoge žene koje žele dugu kosu i čini se kao da je potrebna čitava vječnost da izraste. Ali postoje načini za ubrzavanje rasta kose.

Prosječna stopa rasta kose na mjesečnoj bazi je 0,5 do 1,7 centimetara. Za sve one koji žele da im kosa što prije naraste to se može činiti jako malo. Pogotovo kada se tome pridoda činjenica da je normalno da dnevno ispada više od 50 vlasi. Ali ako mislite da vam kosa raste sporije nego inače i želite ubrzati proces, postoje načini da to učinite. Slijede trikove koji ubrzavaju rast kose.

1. Redovno se šišajte

Možda zvuči čudno, ali ako želite dugu, zdravu kosu, morate je redovito šišati. Na taj način se uklanjaju suhi i ispucali vrhovi, pa kosa ne puca (to može dovesti do gubitka dužine).

2. Povedite računa o prehrani

Imati dugu, jaku kosu ne ovisi samo o proizvodima koje stavljate na kosu; ovisi i o tome što unosite u tijelo. “Da biste potaknuli rast kose, morate je ‘njegovati’ iznutra”, objašnjava dr. Francesca Fusco, dermatologinja iz New Yorka. Dakle, koja hrana potiče rast kose? Ona bogata proteinima, uključujući meso, jaja i mliječne proizvode.

3. Uzimajte vitamine za kosu

Ako vam prehrana ne osigurava dovoljno hranjivih tvari, uzimajte suplemente koji sadrže sve što je vašoj kosi potrebno. Odaberite proizvode koji sadrže: biotin, vitamine A, C i B skupine, cink, željezo i omega-3 masne kiseline.

4. Manje je šamponirajte, a više hidrirajte

Koliko često šamponirate kosu doista utječe na zdravlje vaše kose. “Šamponiranje kose dva do tri puta tjedno omogućuje prirodnim uljima da prodru u kosu, omogućujući joj da se hidratizira i popravi”, objašnjava Ken Paves, frizer slavnih iz LA-a. Nakon šamponiranja obavezno koristite maske, balzame ili proizvode koji se ne ispiru. Zagladit će kosu i spriječiti lomljenje kose.

5. Izbjegavajte blajhanje

Koliko god šik izgledala platinasta kosa, prelazak s tamnije na svijetloplavu mogao bi usporiti rast kose. Kada se kutikula kose ošteti izbjeljivačem, rezultat je suha i oštećena kosa koja se lomi. Što manje kemijskih tretmana, to će vaša kosa bolje rasti.

6. Smanjite upotrebu sušila i pegle na najmanju mjeru

“Prestanite previše oblikovati kosu”, upozorava Paves. Ako morate koristiti toplinu, preporučuje smanjenje topline i uvijek korištenje sredstva za zaštitu od topline. Inače riskirate oštećenje kose, što će dovesti do pucanja.

7. Redovno češljajte kosu

Možda ste navikli ići u krevet nepočešljane kose. Ali ako želite da vam kosa brže raste, počnite četkati kosu svaku večer prije spavanja. Na taj način kosa se maže prirodnim uljima te postaje sjajnija i zdravija. Osim toga, četkanje će poboljšati cirkulaciju vlasišta i nahraniti folikule dlake.

8. Nemojte prati kosu pretoplom vodom

Prevruća voda može isušiti vlasište, što nije dobro ako želite ubrzati rast kose. Uvijek se tuširajte i perite kosu mlakom vodom. Idealna bi bila voda sobne temperature. I svakako dobro izmasirajte kosu vršcima prstiju prilikom pranja kako biste poboljšali cirkulaciju vlasišta.

Tri proizvoda koja pomažu rastu kose:

Philip B Scalp booster – serum za rast kose (60 ml – 76 Eur)
Biologique Recherche Complexe Cegaba + Bioproline serum protiv ispadanja kose 189 Eur
MBR Hair Scalp Booster – intenzivni booster za kosu koji ju štiti od gubitka

 

Foto: Pexels