Plaža nije samo savršeno mjesto za sunčanje i kupanje već i za dobru zabavu, a ima li za to bolje opcije od kartanja s prijateljima? Iako postoji pregršt kartaških igara, neke su ipak popularnije od drugih, posebice na području Lijepe Naše. Stoga, ako ne znate koje odabrati, u nastavku potražite neke od omiljenih!

UNO

Uno je jedna od omiljenih igara za more prije svega jer je jako jednostavna i dinamična, a igra se posebnim špilom karata koji uključuje boje i brojeve, kao i posebne akcijske karte. Igračima je cilj riješiti se svih karata u ruci, ali ova igra poznata je i po tome što svatko ima svoja modificirana pravila te zapravo malo tko igra po pravilima s pakiranja. Međutim, sve su to slatke trzavice koje igru čine još zanimljivijom.

REMI

U remiju je cilj što brže osloboditi se karata, a pobjednik je onaj koji uspije složiti svoje karte prije drugih. Za razliku od mnogih kartaških igara, remi se ne igra na štihove, već se fokusira na slaganje kombinacija, a ovisno o varijanti, igre se mogu igrati s jednim ili više standardnih špilova – uz dodatak joker karata koje zamjenjuju ostale.

BELA

Bela je jedna od najpopularnijih kartaških igara za sve generacije, a naziva se još i belot te se igra uz špil od 32 karte, podijeljen u četiri boje. Cilj je zvanjem doći do prednosti i ne dopustiti da vas netko sruši jer tada svi bodovi pripadaju protivniku. Igra se obično do 1001, a u jednoj partiji ima ukupno 162 osnovna boda, plus zvanja koja se priznaju samo jednoj ekipi. Koliko je bela popularna svjedoči i velik broj turnira u igranju, ali i činjenica da ovu igru mnogi nauče još u mlađim danima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AINA SIMON (@aina.simon)

BRIŠKULA I TREŠETA

Radi se o talijanskoj kartaškoj igri koja je omiljena na Istri i Kvarneru i u Dalmaciji, a neki je igraju zajedno s trešetom – koja se igra s istim tipom karata u špilu. Za razliku od bele, adut je određen dijeljenjem, a kad se igra u parovima, svatko u rukama ima po četiri karte i zatim izvlači nove. As i trica vrijede najviše “punata”, dok su ostale karte s brojkama “škart” i ne donose ništa. Pokupiti štih možete jačom kartom u istoj boji ili korištenjem briškule, odnosno aduta. Također, i ove igre podložne su modifikaciji pravila sukladno podneblju.

Foto: Instagram, Unsplash