S približavanjem ljetne sezone, iako se ovih dana po vremenskim uvjetima ne bi reklo da stiže, najavljena su i neka vrlo uzbudljiva otvorenja na domaćoj gastro sceni.

Iako se ponekad čini kao da se sve događa u Zagrebu s kojim smo vas posljednji put iznenadili ovdje, ovog puta novosti s gastro scene stižu s obale. Rijeka i Rovinj mogu se pohvaliti s novim zanimljivim gastro adresama, a uputite li se južnije prema Zadru, uživat ćete u novootvorenom restoranu koji donosi zanimljiv gastro spoj.

Novi wine bar u Rijeci s potpisom
@hidden.winebistro

Već prepoznati chef Deni Srdoč prije tri dana otvorio je wine bistro Hidden, na riječkoj adresi Andrije Medulića 16. Inače chef restorana Nebo u hotelu Hilton Costabella, ovog puta neće kuhati već će biti supervizor, a zamislio je koncept bistro hrane sljubljene s vrhunskim vinima. Vinska karta ovdje će biti važna, a već sada broji nekih pedesetak etiketa koje će se moći kupiti i za van. Bistro jelovnik bazirat će se na sezonskim namirnicama kupljenim na lokalnim tržnicama, radno vrijeme bit će od utorka do subote, od podne do 23 sata.

U Rovinj stižu cicchetti
@cicchetti.zagreb

Nakon što smo vam javili krajem prošle godine kako je u zagrebačkoj Tomašićevoj ulici otvorena prva cicchetterija jednostavnog imena Cicchetti Zagreb, dobra vijest je kako se prva podružnica van metropole otvara uskoro u Rovinju. Čini se kako je koncept malih ukusnih zalogaja s vrhunskim namirnicama na kojima vlasnici inzistiraju pronašao put i do morske publike. U rovinjskom lokalu ponuda će se bazirati na lokalnim namirnicama pri čemu će se riblji jelovnik istaknuti i podsjetiti na tamošnju tradiciju.

Zadar je dobio svoj prvi sushi bar
@nomuzagreb

Opuštanje uz mediteranska vina, pršut, sir i rapsodiju neodoljivih okusa sushija, neizbježan je doživljaj u Nomu restoranu. Nešto više od godinu dana nakon otvaranja zagrebačke Nomu lokacije u Teslinoj, proteklog je vikenda otvorena u Zadru, i to na adresi Ul. Majke Margarite 3. Prema istom konceptu i Zadar će doživjeti jedinstveni spoj Japana i Mediterana, a svi će posjetitelji imati prilike probati vrhunski sushi kao i hvaljene pršute, sir i maslinovo ulje. Vinska karta je probrana i ozbiljna te će pratiti jelovnik.

Foto: Mario Kučera, Matija Djanješić, Nomu