Program Art parka na Ribnjaku ove je godine, uz pregršt dobre glazbe i kreativnih likovnih radionica, velikim dijelom posvećen i ekologiji.

Zelena akcija će već tradicionalno dio svog programa u sklopu Srpanj bez plastike održati u najljepšoj hladovini gradskog parka. A ovogodišnja novost je i suradnja s hvalevrijednom inicijativom Ditch Plastic Croatia iza koje stoji Tihana Veljačić. Tihana je pokretačica inicijative i suosnivačica platforme THE GREEN HUB – platforme usmjerene na održivo poslovanje i smanjenje štetnog utjecaja na okoliš od strane organizacija kao i ostvarivanju pozitivnog utjecaja na zajednicu i okoliš te građanske inicijative GLANZagreb koja ima za cilj prilagoditi zagrebačke javne površine potrebama suvremenog čovjeka i Zagreb učiniti zelenim, inkluzivnim i zdravim gradom.

Njezina inicijativa Ditch Plastic Croatia bavi se promicanjem života bez plastike i održivog načina života kroz edukaciju, savjetovanje, suradnju s komplementarnim organizacijama kroz radionice, panele i filmske projekcije te proizvodnju održivih proizvoda.

Ditch Plastic i art park Zagreb su udružili snage te pokrenuli malu školu eko alternativa Ekola. U sklopu interaktivnih predavanja posjetitelji će moći naučiti praktične stvari kako živjeti s manje plastike u svakodnevnom životu.

art park zagreb

Što očekivati od interaktivnog predavanja, Tihana nam je otkrila: „U srpnju se provodi svjetska kampanja Plastic free July odnosno Srpanj bez plastike kroz koju se javnost educira o štetnostima plastike i motivira da smanje korištenje plastike.Tijekom predavanja u neformalnom okruženju, sudionici će saznati u čemu je problem s proizvodnjom, korištenjem i zbrinjavanjem plastičnog otpada te kakve učinke ima plastika na zdravlje ljudi, životinjski i biljni svijet i zdravlje planete te koje ekološke alternative mogu implementirati u svoj svakodnevni život. U praktičnom dijelu predavanja ćemo napraviti peeling za tijelo i šampon za suho pranje kose od sastojaka iz smočnice. Svaki sudionik će dobiti mali ekološki poklon iznenađenja.“

Prvi datum koji trebate zapisati je 30. lipnja dok vas druga prilika da nešto naučite i izradite čeka 12. srpnja. Broj sudionika je ograničen, a prijava je obvezna na mail tihana.veljachich@gmail.com. Više informacija saznajte putem Facebook profila Art park Zagreb.

Foto: Maja Riznić