Naše redovite kolumnistice, cure iz Karibu Kaaawe, znaju jako dobro male tajne o kavi i svim njezinim ukusnim pripremama.
Ako njih pitate, kava nije rezevirana samo za šalicu već dolazi u različitim ljekovitim oblicima i namjenama. Svoje mjesto pronašla je u kupaonici, možete ju isprobati uz neočekivane namirnice, idealna je za subotnji frape, ali i kao “koktel za odrasle“. A što je s receptom za tiramisu? Već smo se okušali praveći veganski tiramisu, zadnji put smo vam otkrili fantastičan smoothie tiramisu, a sada je na redu najbolji recept za “klasični tiramisu”. S ovim savjetima za pripremu nećete pogriješiti!
Nekoliko stvari za imati na umu prije nego što krenete:
- Kava je jedan od bitnih sastojaka ovog kolača. Bitno je izabrati dobru i kvalitetnu jer ovaj sastojak je važan i povezuje sve slojeve i prisutan je u svakom zalogaju. Kvalitetna kava poput Karibu Kaaawe podići će uvelike okus tvog kolača. Za pripremu koristite espresso ili moccu.
- Staviti kakao samo na kraju ili između slojeva?!Preporučujemo da kombinirate kakao sa svakim slojem jer ćete u konačnici dobiti ukusniji i koloričniji tiramisu.
Sastojci
(pripremiti 4-6 malih staklenki ili 1 staklenku (18 cm))
Sirup za kavu:
- 240 g espresso/mocca tekućine (vruće)
- 20 g šećera
- 45 g likera/rakije/ruma s okusom kave
Zabaglione:
- 3 žumanjka (od velikih jaja)
- 70 g šećera
- 30 g likera s okusom kave
- 220 g mascarpone sira
- 130 g jakog vrhnja za šlag
Sastavljanje:
- 350 g biskvita (narezanog na ploške debljine 1 cm)
- kakao u prahu
Priprema
- Sirup za kavu: u kavi otopiti šećer, dodati liker i promiješati. Ohladiti na sobnu temperaturu
- Zabaglione: U srednjoj posudi istucite žumanjke i šećer
- Mali lonac napunite tankim slojem vode i zakuhajte. Ostavite iznad izvora topline.
- Stavite žumanjke i zdjelu za šećer na mali lonac tako da sjedne na lonac bez dodirivanja vode (toplina dolazi od pare)
- Žumanjke i šećer umutiti, dodati liker i nastaviti mutiti oko 10 minuta. Smjesa će se povećati u volumenu i postat će gušća. Maknite s vatre i ohladite na sobnoj temperaturi.
- Mascarpone krema: U zdjeli miksera umutiti mascarpone sir i gusto vrhnje za šlag. Počnite laganom brzinom dok se sir i vrhnje ne sjedine, a zatim povećajte brzinu i umutite u mekanu, ali čvrstu kremu
- Nježno umiješajte Zabaglione u kremu od mascarponea
- Obložite dno staklenke ili malih staklenki slojem biskvita
- Navlažite kolač (kada se stavi u staklenku) s oko 2-3 žlice sirupa od kave
- Posipajte s kakaom
- Trećinom Zabaglione-mascarpone kreme premažite prvi sloj torte
- Ponovite postupak sa još dva sloja (torte i kreme), treći sloj kreme pospite kakaom dok potpuno ne prekrijete
- Stavite u hladnjak na najmanje 4 sata (bolje će biti preko noći)
Photo: Victoria Alexandrova / Unsplash