Naše redovite kolumnistice, cure iz Karibu Kaaawe, znaju jako dobro male tajne o kavi i svim njezinim ukusnim pripremama.

Ako njih pitate, kava nije rezevirana samo za šalicu već dolazi u različitim ljekovitim oblicima i namjenama. Svoje mjesto pronašla je u kupaonici, možete ju isprobati uz neočekivane namirnice, idealna je za subotnji frape, ali i kao “koktel za odrasle“. A što je s receptom za tiramisu? Već smo se okušali praveći veganski tiramisu, zadnji put smo vam otkrili fantastičan smoothie tiramisu, a sada je na redu najbolji recept za “klasični tiramisu”. S ovim savjetima za pripremu nećete pogriješiti!

Nekoliko stvari za imati na umu prije nego što krenete:

  • Kava je jedan od bitnih sastojaka ovog kolača. Bitno je izabrati dobru i kvalitetnu jer ovaj sastojak je važan i povezuje sve slojeve i prisutan je u svakom zalogaju. Kvalitetna kava poput Karibu Kaaawe podići će uvelike okus tvog kolača. Za pripremu koristite espresso ili moccu.
  • Staviti kakao samo na kraju ili između slojeva?!Preporučujemo da kombinirate kakao sa svakim slojem jer ćete u konačnici dobiti ukusniji i koloričniji tiramisu.

Sastojci

(pripremiti 4-6 malih staklenki ili 1 staklenku (18 cm))

Sirup za kavu:

  • 240 g espresso/mocca tekućine (vruće)
  • 20 g šećera
  • 45 g likera/rakije/ruma s okusom kave

Zabaglione:

  • 3 žumanjka (od velikih jaja)
  • 70 g šećera
  • 30 g likera s okusom kave
  • 220 g mascarpone sira
  • 130 g jakog vrhnja za šlag

Sastavljanje:

  • 350 g biskvita (narezanog na ploške debljine 1 cm)
  • kakao u prahu

recept za tiramisu

Priprema

  1. Sirup za kavu: u kavi otopiti šećer, dodati liker i promiješati. Ohladiti na sobnu temperaturu
  2. Zabaglione: U srednjoj posudi istucite žumanjke i šećer
  3. Mali lonac napunite tankim slojem vode i zakuhajte. Ostavite iznad izvora topline.
  4. Stavite žumanjke i zdjelu za šećer na mali lonac tako da sjedne na lonac bez dodirivanja vode (toplina dolazi od pare)
  5. Žumanjke i šećer umutiti, dodati liker i nastaviti mutiti oko 10 minuta. Smjesa će se povećati u volumenu i postat će gušća. Maknite s vatre i ohladite na sobnoj temperaturi.
  6. Mascarpone krema: U zdjeli miksera umutiti mascarpone sir i gusto vrhnje za šlag. Počnite laganom brzinom dok se sir i vrhnje ne sjedine, a zatim povećajte brzinu i umutite u mekanu, ali čvrstu kremu
  7. Nježno umiješajte Zabaglione u kremu od mascarponea
  8. Obložite dno staklenke ili malih staklenki slojem biskvita
  9. Navlažite kolač (kada se stavi u staklenku) s oko 2-3 žlice sirupa od kave
  10. Posipajte s kakaom
  11. Trećinom Zabaglione-mascarpone kreme premažite prvi sloj torte
  12. Ponovite postupak sa još dva sloja (torte i kreme), treći sloj kreme pospite kakaom dok potpuno ne prekrijete
  13. Stavite u hladnjak na najmanje 4 sata (bolje će biti preko noći)

 

Photo: Victoria Alexandrova / Unsplash