Znate onu doručak je najvažniji obrok u danu? Koliko god voljeli vani doručkovati na super lokacijama, nije naodmet naučiti i samostalno pripremati kvalitetna prva jela u danu. Inspiraciju za to potražili smo kod domaćih it djevojaka koje svakodnevno dokazuju da se uz volju i pripremu može jednostavno i zdravo kuhati svako jutro i – svaki dan!
Kako bismo krenuli na put prema zdravijim navikama, trebamo se prvo upoznati s namirnicama i receptima koji će nam pomoći ostvariti ciljeve. S obzirom da znamo koliko je doručak važan obrok, odlučili smo istražiti dobre recepte. Za gastro savjet obratili smo se našim ultimativnim beauty (ali i modnim) simpatijama – Ivani Pirizović i Petri Mikšik. Ove inspirativne djevojke s domaće scene slažu se da zdravlje i ljepota započinju zaokruženom brigom o sebi čiji je ključni dio svakako i – zdrava prehrana. U nastavku donosimo njihove recepte za dva iznimno popularna doručka koja su ujedno fina i zdrava!
Ivana Pirizović: Tost s avokadom
Tost s avokadom radim više puta tjedno i to ne samo za doručak. Ovo je zaista jednostavan recept koji se može mijenjati prema željama i potrebama. Najteži zadatak? Pronaći savršeno zreli avokado.
Sastojci za 2-4 tosta:
1 veliki ili 2 manja avokada
Sok pola limete
1 žličica maslinovog ulja
½ žličice zelenog Tabasca
Sol i papar prema ukusu
Prstohvat čili pahuljica ili malo kajenskog papra
Prstohvat dimljene paprike
Opcionalni dodaci: poširano jaje, kajgana od jaja ili tofua, svježi začini, feta sir, orašasti plodovi, sjemenke, cherry rajčice
Postupak: Otvorite avokado i zgnječite ga vilicom. Pomiješajte sve odabrane sastojke i namažite smjesu na topli tostirani kruh. Preporučam da na vrh dodajte cherry rajčice, svježe začine, malo dimljene paprike i (veganski) feta sir. Za kraj dodajte nekoliko kapljica maslinovog ulja i soli. To je to, ultimativni tost od avokada gotov je za 5 minuta!
Petra Mikšik: Zobena superfood kaša s borovnicama
Zobene pahuljice posljednjih su godina mnogima postale prvi i omiljeni izbor kada je u pitanju zdravi doručak. Ovo je samo jedna od verzija, ali jedna od finijih!
Sastojci:
200 ml biljnog mlijeka (ili pola-pola s vodom)
50-80 g sitnih zobenih pahuljica
Goji bobice, sjemenke konoplje ili chia
Oraščići po izboru (ja sam koristila pekan)
1 žličica kikiriki maslaca
Smrznute borovnice
Malo javorovog sirupa ili meda
Postupak: Zobenu kašu kuham odokativno, na vodi i zobenom mlijeku (pola-pola). Na laganoj vatri dok se zobene ne zgusnu, uz miješanje par minuta: Ovisno koliko guste želite, toliko stavite zobenih – uvijek je lako dodati još! Kašu zatim prebacim u zdjelicu, dodam sve ostale sastojke i nezaobilazni kikiriki maslac za dodatak proteina. Također, kaša je zbog njega jako fina i puno zasitnija. Za kraj sve prelijem s malo javorovog sirupa ili meda. Dobar tek!
Foto: Alessia Stelko/ Petra Mikšik