Koalicija smatra da je vrlo važno spriječiti masovno izumiranje te osigurati čisti zrak i pitku vodu

Koalicija od 50 zemalja obvezala se zaštititi gotovo trećinu planeta do 2030. godine kako bi zaustavila uništavanje prirodnog svijeta i polagano izumiranje divljih životinja. Koalicija visokih ambicija (HAC) za prirodu i ljude, koja uključuje zemlje sa šest kontinenata, obvezala se zaštititi najmanje 30 % kopna i oceana na planetu ususret summitu One Planet u ponedjeljak u Parizu, čiji je domaćin bio francuski predsjednik, Emmanuel Macron. Znanstvenici su upozorili na to da ljudske aktivnosti potiču na šesto masovno izumiranje života na Zemlji, a poljoprivredna proizvodnja, rudarstvo i zagađenje prijete zdravom funkcioniranju ekosustava koji održavaju život od ključne važnosti za ljudsku civilizaciju.

U najavi je koalicija objasnila kako je zaštita najmanje 30 % planeta za prirodu do kraja desetljeća presudna za sprječavanje masovnog izumiranja biljaka i životinja i osiguravanje prirodne proizvodnje čistog zraka i vode.

Britanski ministar zaštite okoliša Zac Goldsmith, prilikom najave izjavio je sljedeće: „Znamo da ne postoji put za borbu protiv klimatskih promjena koji ne uključuje masovan porast naših napora da zaštitimo i obnovimo prirodu. Velika Britanija je apsolutno predana vođenju globalne borbe protiv gubitka biološke raznolikosti i ponosni smo što djelujemo kao supredsjedatelj Koalicije visokih ambicija (HAC-a). „Imamo ogromnu priliku na ovogodišnjoj konferenciji o biološkoj raznolikosti u Kini postići sporazum o zaštiti najmanje 30% svjetske zemlje i oceana do 2030. Nadam se da će naša zajednička ambicija obuzdati globalni pad prirodnog okoliša, tako vitalnog do opstanka našeg planeta.” Uz najavu, vlada Velike Britanije također je izdvojila 3 milijarde funti međunarodnih financijskih sredstava za klimu u Velikoj Britaniji za potporu prirodi i biološkoj raznolikosti tijekom sljedećih pet godina.

Unatoč tome što je ova vijest i svijest brojnih zemalja iznimno pozitivna, mnogi su aktivisti upozorili da bi neke odluke kojima bi se postigla zaštita prirode moga rezultirati otimanjem privatnih zemljišta i kršenjem ljudskih prava. Nadamo se, ipak, da smo na svojim dosadašnjim iskustvima nešto i naučili te da ove promjene neće ostaviti gorak okus u ustima pojedincima.

 

Fotografije: Unsplash