Dizajnerica Gabrielle ‘Coco’ Chanel u London hotelu, 1932/Getty Images)

Danas gotovo nema osobe na svijetu koja ne zna tko je bila slavna Coco Chanel. Francuska modna dizajnerica poznata je po maloj crnoj haljini te jednostavnim i elegantnim kreacijama koje je prilagođavala u potpunosti ženi.

Za nju moda predstavljala svojevrstan luksuz, a po njenim riječima, ako je nešto neudobno onda to nije luksuz. Iako ju svijet pamti kao ženu koja je zauvijek promijenila modu i izgled žene, njezin privatni život i afere koje su je pratile do smrti i dan danas ne prestaju intrigirati javnost. Donosimo neke zanimljive činjenice koje možda niste znali o slavnoj dizajnerici Coco Chanel:

(Coco Chanel pozira na stepenicama u Parizu/Getty Images)
  • Coco Chanel u horoskopu je bila lav. Toliko je voljela njihov lik da je skupljala figurice u obliku lavova, ali i velike kipove. Na njenom nadgrobnom spomeniku uklesano je pet lavljih glava.
  • Francuska modna dizajnerica je bila opsjednuta džepovima. Smatrala je da žena mora imati dodatnog prostora za svoje stvari. Zato su njezine torbe pune džepova i pregrada.
  • Coco je dizajnirala jednostavniju verziju majice na mornarske pruge, a kasnije su prugice prenesene na hlače, cipele, torbe i druge modne dodatke. Inspiraciju za to je dobila promatrajući francuske ribare tijekom ljetovanja na Francuskoj rivijeri.
  • Coco je slučajno izgorjela na suncu tijekom ljetovanja na Francuskoj rivijeri. Kada se vratila u Pariz prijatelji su se divili njenom osunčanom tenu te su se i sami počeli sunčati. Tako je nekoć prezirana preplanulost postala simbolom bogatstva i ljepote i trend koji nikada neće nestati.
  • Slavna dizajnerica je radila sve do smrti. U dobi od 71 godine ponovo otvara dućan koji je bio zatvoren za vrijeme rata. Kada ju je glumica Marlene Dietrich pitala zašto je to učinila ona joj je odgovorila da je to učinila jer je ‘umirala od dosade’. Umrla u 88 godini života u Ritz Hotelu u Parizu, u kojem je i živjela, uz riječi; ‘Ovako se umire’.
(Gabrielle Chanel, poznata kao Coco (1883 – 1971)/Getty Images)