Osvježavajući keksići od limuna

Tražite nešto slatko, a osvježavajuće? Nadolazeći blagdani prava su prilika za isprobati nešto novo, te zašto ne bi klasične čokoladne keksiće zamijeniti nešto drugačijom varijantom.

Ovi osvježavajući citrusni keksići oduševit će vas okusom i teksturom jer su baš onakvi kakvi keksići trebaju biti. Hrskavi izvana i meki iznutra. Ova količine namirnica dovoljna je za jedan protvan.

Sastojci:
120 grama šećera (po želji)
60 grama maslaca (sobne temperature)
1 vrećica vanilin šećera (po želji)
¼ žličice praška za pecivo
1 jaje
1 žlica limunovog soka
1 žlica naribane korice limuna (domaćeg)
150 grama brašna
prstohvat soli
prstohvat sode bikarbone (zbog prhkosti)
šećer u prahu (za posipanje)

Priprema:

Prosijte brašno i dodajte mu prašak za pecivo i sodu bikarbonu, te stavite sa strane. U drugoj zdjeli mikserom sjedinite šećer i omekšali maslac dok ne dobijete homogenu smjesu, te mu pridodajte jaje i sve dobro povežite. Umiješajte limunov sok, sol i limunovu koricu te uz pomoć drvene kuhače malo po malo dodajte pripremljeno prosijano brašno i miješajte dok se sve ne sjedini. Tijesto bi trebalo biti malo mekše teksture, no lako se oblikuje i ne lijepi za ruke. Ako vam se malo lijepi onda ga doradite šećerom u prahu.
Na radnu plohu posipajte malo šećera u prahu i tijesto oblikujte u kuglu kako bi vam kasnije bilo lakše oblikovati kuglice. Tijesto nije potrebno stavljati u hladnjak, te možete odmah započeti izradu ovih keksića. Rukom oblikujte kuglice te ih uvaljajte u šećer u prahu (obilato) i slažite u protvan obložen pek papirom s razmakom jer se u pečenju kolačići rašire.
Gotove keksiće stavite u zagrijanu pećnicu na 180 C te pecite 15 minuta. Kako bi vam keksići ostali svijetli prekrijte ih prvih 5 minuta pečenja pek papirom. Kada su keksi gotovi, izvadite ih i ostavite da se ohlade prije posluživanja. Možete ih dodatno posipati šećerom u prahu ali i ne trebate jer su keksi dovoljno slatki sami po sebi.

mm
Daria Klobučar-Vukovinski

Modna novinarka