Svi želimo da naš dom bude mjesto opuštanja i ugodne atmosfere. Međutim, postoji 5 grešaka u dizajnu interijera koje mogu “gušiti” vaš dom. Evo o čemu se radi.

Jedan od najvećih pokazatelja da nešto remeti mir u vašem domu je stalna potreba da se nešto čisti i sprema, iako je stan već spreman i pospremljen. Vjerojatno vas živciraju stvari u vašem domu koje niti ne primjećujete. 

Utičnice na pogrešnim mjestima

Prva stvar koja će pokvariti ugođaj vašeg doma su nepravilno postavljene utičnice. Ako ste u fazi planiranja svog doma, obratite pažnju na njih. Razmislite o broju utičnica koje trebate u prostoriji i pokušajte ih postaviti na mjesta koja su što manje upadljiva, ali ipak dostupna za korištenje. Ako utičnice postavite daleko ili ako ih postavite premalo, zapetljat ćete se u bezbroj kablova koji će uništiti vaš dom.

Rasvjeta

Jedna od stvari koja najviše iritira jesu loše raspoređena svjetla u stanu. Izvor svjetlosti najbolje je postaviti u središte prostorije. Osim pozicije koja igra važnu ulogu, važno je i da ima dovoljno rasvjete. Ako je soba na sjenovitoj strani, umjetna rasvjeta može biti potrebna i tijekom dana.

Plafoni u više nivoa i prozorske daske

Stropovi na više razina uvelike utječu na ukupnu percepciju, naravno ne pozitivno. Osim toga, ako imate prozorske daske koje strše izvan dometa prozora, to također remeti udobnost u vašem domu. Prozorske daske su dobro rješenje ako je prozorska daska jednaka dubini do koje je prozor “uklopljen” u zid.

Zastarjele zidne dekoracije i praznine

Zidovi su prostor koji zauzima najveću površinu. Iz tog razloga njihov izgled uvelike utječe na percepciju cjelokupnog prostora. Uklonite papirnate postere i tapete nalik cigli. To je davno izašlo iz mode. Prostor ćete najlakše osvježiti tako da ga obojite u neutralnu boju u jednom tonu. Također, razmaci između ormarića i stropa vrlo su upečatljivi. Pogotovo ako ste nagomilali stvari u ormaru. Pri projektiranju pokušajte taj prostor ispuniti na pravi način – namještajem do stropa.

Vizualni šum

Sakrijte stvari, igračke, opremu koja tamo ne pripada. Čak i ako vam nedostaje prostora, sustavi za pohranu mogu vam pomoći da pospremite nered. Samo namještaj, uređaji i ukrasni predmeti trebaju ostati na vidljivom mjestu.

Dakle, ako primijetite ove greške u svom domu, neke od njih ne zahtijevaju puno truda. No, ako su problemi kompliciranije prirode poput utičnica i rasvjete, možda je vrijeme za renoviranje.

Foto: Pexels