Naša nova rubrika Iz drugog kuta želi vas inspirirati pojedincima iz poslovnog svijeta i njihovim “malim” hrabrim koracima. Oni su odlučili neke stvari možda učiniti drugačije, s malim pomakom. Prva gošća rubrike je Puljanka Zvjezdana Vukić koja nam je otkrila kako pogled na industriju hrane i sve mogućnosti tog svijeta izgledaju iz njezinog kuta.

Energična, pozitivna, vesela i predana! Tim se rječima, onako na prvu opisuje simpatična Zvjezdana, vlasnica studija A La Dizajn kroz koji temeljito razmišlja o svim vašim FOOD idejama. Njezina misija je malim gastronomskim poduzećima i pojedincima pomoći da kreiraju, razvijaju, dizajniraju i organiziraju svoje FOOD snove. Nakon srednje škole Zvjezdana je preselila u Zagreb gdje je prekrasnih 5 godina studirala na Grafičkom Fakultetu. Nakon faksa radila je kao pripravnik, a zatim i suradnik u marketingu, dizajnu i organizaciji evenata. Zatim se zaposlila u jednom od najboljih grafičkih studija u Hrvatskoj – studiju Sonda u Vižinadi. Tamo se stvarno upoznala i zaživjela sa grafičkim dizajnom, ali uvijek je jedan dio nje bio neispunjen i nesretan. Napokon, 2015. godine odvažila se i iz korijena promijenila svoj poslovni svijet!

“Usporedno sa stalnim poslom krenula sam u prekvalifikaciju za kuhare te se prijavila i bila natjecateljica u kulinarskom showu Masterchef Hrvatska! To je stvarno bilo iskustvo i pol koje me odbacilo u sasvim drugi svijet. U svibnju 2015.g. sa svježom svjedodžbom kuharice i minijaturnim celebrity statusom zaposlila sam se u hladnoj kuhinji hotela. Od pomoćnika sam tijekom 4 godine napredovala i radila i kao slastičar, instruktor te šef kuhinje malog a la carte restorana. S puno uloga sam se trenutno u životu okružila, a najvažnija mi je ona ponosne mame blizanaca Ivora i Jana. Blisko drugo mjesto je ovaj posao – životni put u kojem sam spojila moje dvije velike ljubavi – grafički dizajn i gastro svijet, još jedan prekrasan i zahtjevan par blizanaca!”

Odlučila si se za zanimljiv poslovni spoj; gastro & biznis te sve njegove kombinacije, je li tako? Reci mi čime se točno baviš? Zašto si se odlučila baš za taj smjer?

Posebnost je u tome jer osim iskustva u dizajnu imam i iskustvo profesionalne kuharice u svim područjima kulinarstva; kuharica i šef kuhinje u a la carte restoranima; hotelsko kulinarstvo – topla, hladna kuhinja te slastičarnica; razvijanje i definiranje recepata; organizacija i vođenje projekta otvaranja slastičarnice i bistroa. To iskustvo želim prenijeti i protkati kroz rad u grafičkom dizajnu kako bi pomogla malim poduzetnicima u kreiranju i razvoju brenda i proizvoda. Tko zna danas – sutra možda i smislim, dizajniram i produciram autentične proizvode poput kuharica, e-kuharica, infografika i plakata.

a la dizajn

Koliko je izazovno na našem tržištu pokušati baš takav poslovni model?

Jako je izazovno jer ljudi jednostavno još uvijek nisu spremni raditi neke promjene u biznis modelima i gastro ponudi. Pokušala sam i na stranom tržištu no radi stvarno prevelike konkurencije zasada mi je više fokus na našoj regiji i ponudi. Također uvidjela sam kroz iskustvo da je još uvijek “popularniji” 1:1 model nego online radionice u gastro branši.

Održavaš različite radionice i educiraš, o čemu se sve radi.

Trenutno u gastronomiji radim s klijenitima 1:1 što u dizajnu materijala, te vođenju i dizajnu društvenih mreža – što je jako traženo danas. A istovremeno radim i održavam online radionice za društvene mreže gdje se mali poduzetnici mogu naučiti sve kako i da definiraju i postave kvalitetne temelje kako bi sami mogli voditi svoje društvene mreže.

S kime si sve dosad radila i na kakvim projektima?

Uh, bilo je projekata prošle godine no izdvojila bih suradnju s Danijelom Drčec koja se bavi artisan aromatiziranim solima – aDORAble, dizajn vizualnog identiteta za OPG Braco Jakas koji prodaju med te ulja i vina, logotip za SweetLilix cake shop i Foodie Goodie zdravi fast food.

Kako si zadovoljna dosada s razvojem stvari kod tebe?

I jesam i nisam, za sebe uvijek mislim da može bolje. No u poduzetništvu je uvijek izazovno, pa tako ima dana kada sam ludo sretna i dana kada bih se najradije sakrila, no u globalu nikad ne bih mijenjala ovakav način rada kada sve mogu krojiti po vlastitim potrebama i onima moje obitelji. Posla uvijek ima i klijenti su zadovoljni i mnogi su mi postali prijatelji!

Na čemu trenutno radiš i što planiraš?

Trenutno držim radionice slastičarstva u Otvorenom učilištu Diopter kao vanjski suradnik, te radim na vizualnom identitetu i gastro ponudi uljare/kušaonice koja bi trebala krajem ljeta zaživjeti. Također veliki projekt koji je još u povojima je i vizualni identitet, popratni materijali te gastro savjetovanje i ponuda luksuznog apart hotels / kuće za odmor u Medveji, Opatija.