Od ponedjeljka, 17. lipnja počinje nova sezona “Filma u šumi” na Ljetnoj pozornici Tuškanac, oaze u centru Zagreba koja tijekom tri sunčana mjeseca u kinu usred šume na Dubravkinu putu ugošćava raznolike filmske naslove i programe, koji će svim zainteresiranima omogućiti da pronađu neki naslov po vlastitome ukusu.

Novu ljetnu sezonu otvara premijera prve epizode druge sezone hvaljene HBO Original serije “Zmajeva kuća” u produkciji studija Warner Bros. Discovery. Temeljena na romanu Vatra i krv Georgea R.R. Martina, serija je smještena 200 godina prije događaja iz Igre prijestolja i otkriva priču o kući Targaryen.

U petak, 21. lipnja na rasporedu je “Vanya”, snimka hvaljene predstave s londonskog West Enda, koja je obilježila kazališnu sezonu u Velikoj Britaniji. Ovu modernu verziju “Ujaka Vanje” za kazalište je adaptirao nagrađivani dramaturg Simon Stephens, režirao je Sam Yates, a sve je uloge odigrao Andrew Scott, glumac koji nas je oduševio svojim nastupima u filmu “Stranci” te serijama “Ripley” i “Fleabag”. Snimku ove duhovite, seksi i iznenađujuće emocionalne predstave ekskluzivno možete pogledati na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Već tradicionalno u novu sezonu ulazimo i selekcijom iz ovogodišnjeg programa Festivala mediteranskog filma Split. Na rasporedu je “Zlo ne postoji”, intrigantna drama oskarovca Ryûsukea Hamaguchija (Drive My Car, 2021) o predstavnicima tokijske tvrtke koja u japanskoj provinciji želi izgraditi luksuzni kamp, unatoč protivljenju lokalnog stanovništva. Riječ je o originalno ispričanom djelu koje se bavi odnosom ekologije i ekonomije, a koja je u Veneciji osvojila i Veliku nagradu žirija te nagradu kritike Fipresci.

Drugi film na rasporedu je “Enea”, kriminalistička drama o mladiću na pragu tridesetih koji se iz želje za avanturom upušta u preprodaju droge. Riječ je o netipičnom gangsterskom filmu koji vješto spaja napetost s melankolijom dok oslikava svijet koji grandiozno maršira prema propadanju. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, a mladi redatelj Sergio Castellitto u njemu je odigrao i glavnu ulogu.

Prvi tjedan na Ljetnoj pozornici Tuškanac zaključuje “Čelična kandža”, istinita priča o braći Von Erich, hrvačima koji su ispisali sportsku povijest natječući se u iznimno kompetitivnom svijetu profesionalnog hrvanja ranih osamdesetih godina. Riječ je o sportskoj mačo-baladi u kojoj redatelj Sean Durkin uspješno balansira fizičke i psihičke zahtjeve hrvačkog ringa s egzistencijalističkim pitanjima. Uz Durkinovu nadahnutu režiju, osjećaj za likove i duh epohe, kritika je posebno hvalila izvrsne nastupe Zaca Efrona, Jeremyja Allena Whitea i Harrisa Dickinsona u ulogama braće Von Erich.

Tjedan kasnije, u utorak, 25. lipnja na rasporedu su “Bajkeri”, uzbudljiva priča smještena u 1960-e o zajednici bajkera čiji članovi postaju sve više povezani s organiziranim kriminalom. Redatelj filma je Jeff Nichols (U zaklon, Mud), a u glavne uloge odigrali su Austin Butler, Jodie Comer, Tom Hardy, Michael Shannon i Mike Faist.

Sve informacije pratite na službenoj stranici pozornice.

Foto: PR