Donosimo pregled filmova za koje se nadamo da ih uskoro gledamo u domaćim kinima.

Filmski festival u Cannesu ove godine donio je raznolik i uzbudljiv izbor filmova koje s nestrpljenjem očekujemo gledati. Od epskih znanstveno-fantastičnih drama, preko glazbenih krimića, do dirljivih ljudskih priča i apsurdističkih crnih komedija, selekcija obećava nešto za svakog ljubitelja sedme umjetnosti.

Legendarni redatelji donijeli su nam svoja najnovija ostvarenja s impresivnim glumačkim postavama, intrigantnim zapletima i originalnim pristupima različitim žanrovima. Ovi filmovi, premijerno prikazani na ovogodišnjem festivalu, već su osvojili pozornost kritičara i publike, a mi jedva čekamo vidjeti ih na velikom platnu.

Kinds of Kindness

“Kinds of Kindness” je apsurdistička crna komedija u režiji Yorgosa Lanthimosa, koji je napisao i scenarij s Efthimisom Filippouom. Svjetska premijera filma održana je 17. svibnja, a vrijedi spomenuti i da je Jesse Plemons osvojio je nagradu za najboljega glumca.

Film opisan kao “triptih bajka” sastoji se od tri različite, ali labavo povezane priče. Prvi segment, “The Death of R.M.F.”, prati čovjeka koji pokušava preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom nakon što se oslobodi svog moćnog šefa. Drugi segment, “R.M.F. is Flying”, prikazuje muškarca koji sumnja da je njegova supruga, koja se nedavno vratila nakon što je bila prijavljena kao nestala, zapravo uljez. Završni segment, “R.M.F. Eats a Sandwich”, vrti se oko kultista koji ima zadatak pronaći određenu osobu s moći uskrsavanja mrtvih.

Glumačku postavu čine velika imena kao što su Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau i mnogi drugi. Film će se početi prikazivati u kinima diljem svijeta krajem lipnja.

Megalopolis

“Megalopolis” je američki epski znanstveno-fantastični dramski film koji je napisao, režirao i producirao Francis Ford Coppola. Radnja je smještena u zamišljenu modernu Ameriku nakon razorne katastrofe.

Film prati Cesara Catilinu, idealističkog arhitekta s moći zaustavljanja vremena, koji želi obnoviti New Rome kao održivu utopiju, dok mu se suprotstavlja korumpirani gradonačelnik Franklyn Cicero, posvećen regresivnom statusu quo. Između njih je Franklynova kći, Julia, koja traži smisao svog života.

Film ima impresivnu glumačku postavu, uključujući Adama Drivera, Giancarla Esposita, Nathalie Emmanuel, Aubrey Plazu, Shia LaBeoufa, Jona Voighta, Laurencea Fishburnea, Taliju Shire, Jasona Schwartzmana, Kathryn Hunter, Grace VanderWaal, Chloe Fineman, Jamesa Remara, D. B. Sweeneyja i Dustina Hoffmana.

Emilia Pérez

Novi film redatelja Jacquesa Audiarda, “Emilia Pérez”, premijerno je prikazan 18. svibnja, a pobrao je pohvale i simpatije publike i žirija. Ovaj glazbeni krimić u kojem glume Zoe Saldaña, Karla Sofía Gascón, Selena Gomez, Adriana Paz i Édgar Ramírez, osvojio je Nagradu žirija, dok je ženska glumačka postava ponijela nagradu za najbolju glumicu.

Radnja filma prati nezadovoljnu odvjetnicu Ritu (Saldaña) koja pomaže meksičkom vođi kartela da se podvrgne operaciji promjene spola kako bi izbjegla vlasti i ostvarila svoju stvarnu rodnu pripadnost. Film je oduševio kritičare i gledatelje svojom jedinstvenom kombinacijom kriminalističke priče, glazbe i humora.

Film je nastao prema scenariju koji je Audiard prvotno zamišljao kao operni libreto, a inspiriran je romanom Borisa Razona. Glazbu za film skladao je Clément Ducol, dok je originalne pjesme napisala francuska pjevačica Camille, uz pomoć meksičkog prevoditelja. Nakon premijere, Netflix je započeo pregovore o otkupu distribucijskih prava za Sjevernu Ameriku i Ujedinjeno Kraljevstvo za 12 milijuna dolara. Film će u francuska kina stići 21. kolovoza 2024. godine pod distribucijom Pathéa. Nadamo se da ćemo ga uskoro gledati i kod nas.

Oh, Canada

Film “Oh, Canada” američka je drama koju je napisao i režirao Paul Schrader, a bazirana je na romanu “Foregone” autora Russella Banksa iz 2021. godine. Glavne uloge imaju Richard Gere, Uma Thurman, Michael Imperioli, Jacob Elordi, Victoria Hill i Kristine Froseth. Ovo je druga suradnja između Gerea i Schradera nakon “Američkog žigola”, kao i Schraderova druga adaptacija romana Banksa nakon filma “Affliction” iz 1997. godine.

Radnja prati život mučenog pisca na samrti, kanadsko-američkog ljevičara koji je pobjegao u Kanadu kako bi izbjegao regrutaciju za Vijetnamski rat. Leonard Fife (Richard Gere u sadašnjosti, Jacob Elordi u retrospektivi) terminalno je bolesni pisac i redatelj koji je pristao da dokumentaristi Malcolm (Michael Imperioli) i Diana (Victoria Hill) snime njegov posljednji testament, ali se pokazuje kao nepouzdan narator zbog slabog i iskrivljenog pamćenja.

Bird

Novi film redateljice Andree Arnold, “Bird”, premijerno je prikazan 16. svibnja. Glavne uloge imaju Barry Keoghan kao Bug i Franz Rogowski kao Bird, dok se u sporednim ulogama pojavljuju Nykiya Adams, Jason Buda, Frankie Box, Jasmine Jobson, Joanne Matthews, James Nelson-Joyce i Sarah Beth Harber.

“Bird” je film koji istražuje duboke ljudske emocije i odnose, a svojom premijerom na Cannesu već je osvojio simpatije kritičara i publike. Bailey živi sa svojim bratom Hunterom i njihovim ocem Bugom koji ih samostalno odgaja u napuštenom prostoru na sjeveru Kenta. Bug je često previše zaokupljen da bi im posvetio dovoljno pažnje, zbog čega Bailey traži uzbuđenje i povezanost negdje drugdje. Kako to opisuje The Guardian, film se bavi temama “identiteta i pripadnosti, tuge zbog nevažnosti i nevidljivosti, prijelaza iz djetinjstva u odraslu dob, iz djevojaštva u ženstvenost, seksizma i okrutnosti.” Ukratko, ovo je film koji morate pogledati ako ste u svojim 20-ima.