Ovih dana puno se piše o zdravoj prehrani, detoxu, veganstvu i ženskim bolestima, no znate li koje su navike zdrave za funkcioniranje vašeg mozga?

Zanimljivo je kako u pristupi lifestyleu i zdravlju često zanemarujemo ono najočitije. Dok se koncentrirate na prehranu, dijete, njegu kože ili neku drugu problematiku, jeste li ikad razmišljali što bi odgovaralo vašem mozgu? Baš kao svaki organ u tijelu, i njemu trebaju namirnice i navike zbog kojih će biti zdrav i jednostavno funkcionirati bolje. Slijedi nekoliko prijedloga.

1. Nutritivne namirnice

Pretpostavit ćemo da čitate sastojke i razmišljate o namirnicama koje konzumirate te od kuda dolaze, no – ljudi često zaboravljaju da nije samo stvar tipa namirnice već i njezina nutritivna vrijednost. Vaš mozak hrani se zdravim masnoćama, proteinima i biljkama.

2. Mentalni odmor

Ovdje ne mislimo samo na spavanje ili popodnevni ‘nap’ (nemamo ni ništa protiv njega), ali mentalni odmor ne znači samo spavati i ne raditi, znači – ne raditi ništa. Hoćete li za to odabrati prirodu, meditaciju, izležavanje, duboko disanje, kuhanje (ako vas opušta) ili šetnju, nije važno. Važno je da mozak odmarate – bez računala, mobitela, napornih razgovora, mailova. Nit vodilja – neka vam je dosadno.

3. Zahvalnost i ljubav

Tako je, emocije i afirmacije nisu izmišljene bez razloga. Kada prakticirate ljubav prema samom sebi, nabrajate pozitivne strane u danu, prakticirate nježnost i brižnost prema najmilijima, sve to ima pozitivan utjecaj i na vaš mozak. Ovo ima osobito posebnu snagu u vremenima kojima se nalazimo!

Foto: Unsplash