Većina ljudi barem se jednom u životu suočila s problemom nesanice. Nesanice mogu biti jače ili manje izražene, no u svakom slučaju znatno utječu na kvalitetu života. Međutim, sve dok ovaj problem nije prerastao u zabrinjavajuće neuredno spavanje, odnosno jako kratak san ili preučestalo buđenje, postoje metode koje vam mogu pomoći brže zaspati i puno su jednostavnije nego što možda mislite.

Zelena buka oblik je zvučne terapije za poboljšanje kvalitete sna, a radi se o specifičnoj vrsti bijele buke s frekvencijama usmjerenim na srednji raspon oko 500 Hz – što je vrlo slično mnogim zvukovima iz prirode. Zvuci zelene buke često uključuju umirujuće tonove poput zvuka kiše, morskih valova, laganog vjetra i slično, a razlog zašto je zelena buka sve popularnija jednim dijelom krije se u činjenici da je ova vrsta buke manje iritantna od tradicionalne bijele buke koja može sadržavati visoke tonove nalik na statički šum.

Zelena buka ima brojne prednosti koje je čine idealnim izborom za poboljšanje kvalitete sna, a jedna od glavnih jest njezina sposobnost maskiranja vanjskih zvukova koji mogu ometati san. Naime, blokiranjem neželjenih zvukova iz okoline, zelena buka pomaže stvoriti mirno okruženje pogodno za spavanje, a osim toga, zvukovi prirode poznati su po svom umirujućem učinku na um i tijelo. Također, slušanje zelene buke može značajno smanjiti razinu stresa i anksioznosti – što doprinosi lakšem uspavljivanju i kvalitetnijem snu te boljoj stabilizaciji disanja i srčanog ritma.

Kako krenuti s metodom

Kako biste započeli s korištenjem zelene buke za poboljšanje sna, prvo odaberite izvor zvuka. Postoji puno izvora zelene buke koje možete koristiti, uključujući aplikacije za meditaciju te playliste na raznim glazbenim platformama.

Prilikom podešavanja glasnoće i trajanja reprodukcije počnite s niskom glasnoćom i postupno je pojačavajte dok ne pronađete razinu koja vam odgovara. Eksperimentirajte i s trajanjem reprodukcije – neki preferiraju kraće intervale, dok drugi vole kontinuiranu buku tijekom cijele noći. Također, nemojte se bojati isprobati različite zvukove zelene buke kako biste pronašli onaj koji vam najbolje odgovara.

Foto: Pexels, YouTube