Insight kolekcija nastala je u uvjetima koji su duboko izazivali kreativu, a na taj izazov se Marija Kulušić odazvala

“Posljednjih mjeseci mogla sam duboko gledati oko sebe, bilo je vremena. Gledati  dublje u sebe i u odjeću oko sebe. Kako se ponaša u odnosu s tijelom te na koje načine ju tijelo deformira; gužva,  nabire, povlači gdje ponekad i ne treba.  Tako mi je nekako bilo i u glavi. Odnos odjeće s tijelom i preklapanje odjevnih predmeta na njemu koji brišu jasnu  granicu jednog predmeta.” kaže Marija.

Insight kolekcija nastala je u uvjetima koji su sami po sebi sugerirali pristup gdje se  koristi samo ono što je već postojeće što čini glavni element ove kolekcije; reciklira  se i prenamjenjuje, što svaki odjevni predmet čini limitiranim te je svaki moguće  izraditi u vrlo malim serijama od par primjeraka. 

Korištene su deadstock tkanine za izradu većine odjevnih predmeta, dok su jakna i  kaput izrađeni od recikliranih pokrivača, odnosno prepoznatljivih deka. Laneno platno hrvatske proizvodnje izrađeno na tkalačkom stanu staro preko 70  godina korišteno je za izradu sakoa i suknje koja je plisirana u potpunosti ručnom  tehnikom kao što su se plisirale narodne nošnje, za što je tkanina vrlo vjerojatno  izrađena. 

Kožna jakna je izrađena od kože koja je ostatak prehrambene industrije.  Kroz cijelu kolekciju korišteni su uglavnom prirodni materijali poput svile, lana,  pamuka i viskoze. 

Kolekciju je fotografirao Denis Butorac, a za beauty je zaslužna vizažistica Petra  Sever. Dora S. je u ulozi modela fotografirana u Grožnjanu. 

Više informacija o kolekciji pronađite na web stranici www.marijakulusic.com.