TikTok je najčešće prva ruta gdje bi se netko uputio u potrazi za trendom, no u moru beauty savjeta i kratkih wellness trikova, #WomensOnlyGym pomalo iznenađuje

Korisnici TikToka sve češće pokazuju prostore za vježbanje namijenjene samo ženama. Riječ je o novom trendu koji se pojavljuje posljednjih tjedana, a hashtag “WomensOnlyGym ima čak 18 milijuna pregleda. 

Ono što se najviše naglašava kao pozitivna strana ovih prostora su, osim ugodnog okruženja, i ono sigurno. Primjerice, osim klasičnih sprava, teretane imaju natkrivene prozore kako prolaznici ne bi gledali kako bježbate, nude besplatne menstrualne proizvode, a pojedini organiziraju druženja i nude besplatnu uslugu čuvanja djece. 

@bisous.xo

How good 😎 #gym #gymtiktok #workout #motivation #productivity #whatitslike #thatgirl

♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依

Fernwood Fitness, australski lanac isključivo za žene, također je postao viralan na TikToku. Fernwood je 24-satna teretana s pristupom članovima s posebnim privjeskom. Fernwood Fitness se proslavio jer prihvaća stereotipnu žensku estetiku i ima bogatu opremu, ružičaste studije osvijetljene LED-om i prekrasne kupaonice. 

Iako sve to onako na površini izgleda osnažujuće, činjenica jest ta da se trend pojavljuje zbog žalosnih razloga, točnije, zbog rastuće nesigurnosti žena u teretanama. Internet obiluje svjedočanstvima i live događajima koji uključuju uznemiravanje, fotografiranje bez pristanka, praćenje tijekom i nakon treninga… Pojedini tvrde i da zbog tih razloga ne žele uopće niti kročiti u teretanu ili ciljano odabiru vrijeme kada je najmanje ljudi, a 24-satne teretane u pravilu izbjegavaju. 

Dok se mnogi žale na to da ovakve women-only teretane potiču na segregaciju, dodatnu stereotipizaciju da samo žene trebaju čuvanje djetete, te da bi zapravo trebalo riješiti uzroke, brojni u komentarima slave ovu ideju i čak je smatraju inkluzivnom, s obzirom na to da su uvijek nekako bili mišljenja da su teretane mjesto za okupljanje muškaraca. Kako god bilo, teretane koje su namijenjene isključivo ženama su u porastu u Australiji i SAD-u, a s obzirom na rastuću popularnost na TikToku, možda nećemo dugo čekati da vidimo isti trend i na našim prostorima.

 

Foto: Unsplash