Upravo na ovo pitanje pokušava dati odgovor zanimljiv istraživački dokumentarac o stanju na tržištu nekretnina, “Izbačeni”, koji uskoro kreće u distribuciju po nezavisnim kinima diljem Hrvatske

Veliki gradovi postali su igrališta bogataša, cigla je nova globalna valuta, a stanovanje je postalo roba. Ogleda se to u nezaustavljivom globalnom rastu cijena nekretnina i najma stanova dok istovremeno prihodi stanara diljem svijeta ostaju jednako niski. Zbog svega toga u velikim gradovima postaje sve teže i teže ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s ovim problemom sve češće suočavaju se i hrvatski građani.

movie push scene nekretnine izbačeni

Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje i cijene nekretnina jednim od gorućih svjetskih pitanja?

Na ova kompleksna pitanja aktualne odgovore daje najnoviji istraživački dokumentarac poznatog švedskog redatelja i novinara Fredrika Gerttena. “Izbačeni” (Push) koji prati Leileni Farha, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje u njezinoj istrazi tajnovitog svijeta investitora kapitala, špekulanata i najmodavaca. Zajedno posjećuju veće gradove u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Čileu i Južnoj Koreji pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem s nekretninama.

izbačeni dokumentarni film nekretnine stanovanje

Cijene najma nekretnina su utrostručene dok prihodi stanara ostaju jednako niski, a luksuzni stanovi pa čak i cijeli kompleksi namjerno su ostavljeni da zjape prazni čime se radikalno mijenjaju moderni gradovi u kojima više nema mjesta za njihove stanovnike. Kako pokazuje film, velikim gradovima danas upravljaju financijski kapital i veliki investitori koji crpe sve iskoristive resurse i tako uzrokuju nezapamćenu globalnu stambenu krizu, a Izbačeni ostavlja publiku s osjećajem angažmana, bijesa i s puno toga za raspraviti.

U ovoj detaljno istraženoj i na trenutke šokantnoj priči kao sugovornici pojavljuju se i nobelovac Joseph Stiglitz, poznati talijanski istraživački novinar i pisac Roberto Saviano te gradonačelnica Barcelone Ada Colau.

flash!

Nakon premijerne projekcije u četvrtak, 29. travnja u 20:30 sati održat će se razgovor uživo s redateljem Fredrikom Gerttenom te arhitekticom i aktivistkinjom Ivom Marčetić o globalnoj krizi stanovanja i pravu na stanovanje kao ljudskom pravu, a razgovor će se moći pratiti i putem streama na FB stranicama Dokukino KIC i Pravo na grad. U petak, 30. travnja u Dokukinu KIC redatelj filma Fredrik Gerrten održat će masterclass predavanje, a turneja “Izbačenih” nastavlja se u nezavisnim kinima diljem zemlje.