Budite li se svako jutro umorni iako ste dobro spavali? Postoji nekoliko razloga zašto je to tako.

Zašto se ujutro budite umorni? Ako niste dovoljno spavali, zbog bolesti ili vrućine ili zato što patite od nesanice – to ne čudi. Ali ponekad se i nakon cijele noći prospavane bez buđenja, probudite umorni. Cijeli dan zijevate, želite odrijemati, koncentracija vam je smanjena… Ali zašto ste tako iscrpljeni nakon osam sati sna?

Osim količine, bitna je i kvaliteta sna

CNN Health 12. lipnja 2023. postavio je upravo to pitanje. Specijalist za plućne bolesti i stručnjak za spavanje dr. Raj Dasgupta, izvanredni profesor medicine na Keck School of Medicine na Sveučilištu Južne Kalifornije, vjeruje da postoje dva čimbenika koja treba uzeti u obzir da biste znali je li netko zaista dobro spavao. On to naziva teorijom dva “K”. Princip? Pitajte o količini sna, a zatim o kvaliteti sna. “Ako ste spavali točan broj sati, sljedeće pitanje koje si trebate postaviti da biste razumjeli svoj umor je: Spavam li kvalitetno?”

Zašto se ujutru budite umorni: Koji su razlozi?

Mnogo je stvari koje mogu utjecati na kvalitetu sna, a mnoge od njih su medicinske. Zato dr. Dasgupta preporučuje posjet stručnjaku za spavanje koji će istražiti temeljni ili primarni poremećaj spavanja. Ali druge patologije također mogu utjecati na kvalitetu sna:

  • Kronični umor, koji može biti simptom ili posljedica nedijagnosticirane bolesti ili zdravstvenog stanja.
  • Sjedilački stil života, jer nedostatak tjelesne aktivnosti smanjuje razinu energije u tijelu.
  • Depresija ili anksioznost, uključujući odlaganje odlaska na spavanje i otežavanje spavanja.
  • Loš obrazac spavanja, pri čemu se vrijeme buđenja i spavanja mijenja iz dana u dan.
  • Dehidracija, što dovodi do umora tijela.
  • Loša higijena sna, sa spavaćom sobom koja je previše zagrijana ili previše svijetla, ali i prekomjerna konzumacija kofeinskih ili energetskih pića.
  • Partner koji ima problem sa spavanjem ili nemirnim snom i zbog toga vas može probuditi.
  • Poremećaji spavanja, uključujući apneju, koja može probuditi osobu do 100 puta tijekom noći

Toliko je čimbenika koje treba uzeti u obzir kako biste bolje spavali i prilagodili svoje navike spavanja kako biste se konačno oprostili od umora.

Foto: Pexels