Polemike o čokoladi vječni su kamen spoticanja svih onih koji paze na prehranu ili pokušavaju paziti na prehranu. Naime, uvriježeno je mišljenje da je čokolada loša namirnica koja potiče debljanje, međutim, činjenica jest da niti jedna namirnica ne deblja sama od sebe, već ono što deblja jest količina koju konzumiramo. Potaknuti time, odlučili smo istražiti zašto je čokoladu zapravo dobro i poželjno konzumirati te koja vrsta je najbolja!

Naime, tamna čokolada, osobito ona koja sadrži 70 % kakaa ili više, bogata je flavonoidima, a to su snažni antioksidansi koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala koji su odgovorni su za starenje stanica i povećavanja rizika od razvoja bolesti. Isto tako, čokolada dokazano podiže raspoloženje jer sadrži serotonin i endorfin, hormone sreće koji ujedno i utječu na smanjenje stresa, a u čokoladi je prisutan i magnezij, koji pomaže u opuštanju mišića i živaca čime se smanjuje osjećaj anksioznosti. Nadalje, redovita konzumacija tamne čokolade može poboljšati zdravlje srca jer flavonoidi prisutni u čokoladi – pomažu u poboljšanju cirkulacije i snižavanju krvnog tlaka te mogućnosti zgrušavanja krvi.

No sad, kofein i čokolada? Da, tamna čokolada sadrži kofein, ali u jako malim količinama koje su zapravo korisne za poboljšanje, odnosno održavanje fokusa i mentalne budnosti. Upravo zato, tamna čokolada idealan je jutarnji snack, dok bi je bilo poželjno izbjegavati tijekom večernjih sati kad se pripremamo za spavanje.

Tamna čokolada bogata je i brojnim mineralima poput željeza, magnezija, bakra i mangana koji imaju važnu ulogu u održavanju pravilne funkcije tijela, podržavajući zdravlje kostiju, imunološki sustav i metabolizam, a iako zvuči kontradiktorno, tamna čokolada može pomoći i pri regulaciji apetita. Naime, zahvaljujući bogatom i intenzivnom okusu, nekoliko kockica čokolade može zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, a pritom vam dati osjećaj sitosti.

Stoga, ako ste ljubitelj čokolade, nema razloga za osjećaj krivnje, dapače, konzumacijom čokolade činite dobro svojem zdravlju. Ipak, fokusirajte se na tamnu čokoladu jer ostale varijante čokolade sadrže znatno manje korisnih nutrijenata i ostalih zdravih sastojaka, pogotovo ako je riječ o raznim popularnim čokoladicama s pojačivačima okusa, bombonijerama i slično.

Foto: Unsplash