Na TikToku ili Instagramu ovih dana nemoguće je izbjeći viralni recept za čokoladu od samo dva sastojka. Stoga, ako vam je feed orijentiran u gastro smjeru, vjerujemo da ste ga već zapazili. Naime, radi se o zdravoj inačici čokolade koja je gotova za samo 30-ak minuta, nema puno kalorija i jako je osvježavajuća.

Sve što vam je potrebno jesu borovnice, čokolada za kuhanje, malo kokosovog ulja i papir za pečenje. Postupak izrade je i više nego jednostavan – količinu borovnica po želji poredajte na papir za pečenje u više stupaca da biste dobili pravokutan ili kockasti oblik, a zatim ih pažljivo prelijte čokoladom koju ste prethodno otopili s malo kokosovog ulja. Prilikom prelijevanja, pripazite na to da čokolada obuhvati sve borovnice kako bi nakon hlađenja vaša čokoladna pločica bila kompaktna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lora★ (@demylora)


Kad su sve borovnice prelivene, čokoladu u nastajanju stavite u hladnjak na otprilike 30 minuta i nedugo zatim, uživajte u zdravom čokoladnom snacku. Naravno, ovaj brzinski recept možete dodatno upotpuniti sastojcima po želji, odnosno modificirati. Tako možete poredati narezane banane ili jagode te složiti jedan red jednog voća, pa drugog, pa trećeg. Nije zabranjeno dodati niti primjerice kikiriki namaz ili krupnu sol, koja će čokoladi dati specifičniji okus.

Međutim, budući da je sezona borovnica u punom jeku, glasamo za tu opciju prije svega zato što je ovo voće vrlo zdravo. Naime, borovnice imaju visok udio antioksidansa, vitamina i minerala te pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala i zaštiti tijela od oksidativnog stresa. Također, redovita konzumacija borovnica poboljšava zdravlje srca, snižava krvni tlak, smanjuje razinu LDL kolesterola i poboljšava funkciju krvnih žila.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash